Asfalt će konačno spojiti Korovčane

Dejan Jovičić
Asfalt će konačno spojiti Korovčane

SRBAC - Kako bi došli jedni drugima u posjetu mještani Gornjih i Donjih Korova izbjegavaju jedini put koji povezuje ova dva zaseoka jer je u katastrofalnom stanju, već se odlučuju za obilaznicu kroz susjedno selo Nova Ves u dužini od šest kilometara. Međutim, ovom problemu koji traje decenijama, uskoro bi mogao doći kraj.

Mještani jednog od najudaljenijih sela u opštini Srbac su na ovaj problem u više navrata ukazivali lokalnim vlastima koja im je nedavno pomogla da put djelimično saniraju, u dužini od 700 metara, a najavljeno je da bi do kraja ove ili u toku sljedeće godine kompletna dionica duga 1.600 metara trebalo da bude presvučena asfaltom.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Korovi Goran Vasić kaže da su od opštine dobili pet kamiona šljunka kako bi organizovali radne akcije i doveli put u normalno stanje za odvijanje saobraćaja, a podršku su dali i mještani oba zaseoka koji su prikupili 10.000 KM.

On je dodao da su akcije trajale desetak dana a učestvovao je veliki broj dobrovoljaca koji su uredili i proširili put, sakupili veće količine smeća u blizini, te očistili obližnji potok.

- Ova dionica je većim dijelom godine teško prohodna, a zimi se ovuda uopšte ne može prolaziti, zbog čega svi kao alternativu koriste magistralni put od Srpca do Dervente preko Nove Vesi. Čak su i sprovodi morali ići okolnim putem kako bi se stiglo do mjesnog groblja - rekao je Vasić.

Kako bi izmjestili lokalni put, koji je jednim dijelom prolazio neposredno pored groblja i seoskog hrama u izgradnji, mještanin Milan Tatić je ustupio oko 400 kvadratnih metara zemljišta, što je iskorišteno i za proširenje parking prostora pored groblja.

Inicijatori svih ovih akcija su bili mještani Boro Vasić i Zdravko Adamović koji su dugi niz godina živjeli u Njemačkoj i Austriji.

- Za ostanak na selu treba da postoje normalni uslovi za život kao što je struja, voda, javna rasvjeta te društveni sadržaji poput igrališta i mjesnog doma, na čemu se mjesna zajednica zaista angažovala proteklih godina u saradnji sa opštinom. Sada je preostalo da asfaltiramo lokalni put i konačno povežemo oba zaseoka. Putevi treba da spajaju a ne razdvajaju ljude - rekao je Boro Vasić.

Postoji još jedan veliki problem koji već duže vrijeme muči Korovčane, a to je nedostatak autobuske linije za njihovo selo iz pravca Srpca.

- Autobus u selo dolazi samo iz Dervente i smatram da na ovaj način gubimo stanovništvo, naročito mlade osobe koje se češće odlučuju da upišu školu u Derventi. Jedna trećina mladih iz sela već je otišla da živi u ovaj grad gdje kupuju placeve i grade kuće. Tamo imaju i veći izbor zanimanja nego u srednjoj školi u Srpcu. Ovaj problem morao bi se nekako riješiti u dogledno vrijeme - smatra Vasić.

Hram

Korovčani aktivno rade i na završetku izgradnje hrama na kojem je krajem prošle godine postavljen bakarni krov za šta je sredstva obezbijedilo Ministarstvo finansija Republike Srpske.

- Postavili smo oluke i stolariju a sada slijede radovi na unutrašnjem i vanjskom malterisanju - rekao je Goran Vasić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana