Arheološko blago adut za razvoj Srebrenice

Krstina Ćirković
Arheološko blago adut za razvoj Srebrenice

Srebrenica - Rimski grad u Skelanima, srednjovjekovne tvrđave, stari grad Srebrenik i Osaćanske umjetnosti, samo su neki od aduta Srebrenice zahvaljujući kojima će se ova opština kandidovati za Evropsku prestonicu kulture 2024. godine.

Ova prestižna titula predstavlja najznačajniji projekat u oblasti kulture u Evropi, a opštini bi donijela prekretnicu u razvoju i otvorila vrata investitorima.

Direktorica Arheološkog muzeja "Rimski municipijum Skelani" Svjetlana Marković i arheolog iz muzeja Trebinje Ivana Grujić uvjerene su da bi Srebrenica mogla da dobije kandidaturu.

Načelnik opštine Mladen Grujičić ocijenio je da je kandidatura velika šansa da se Srebrenici i ljudima koji žive u njoj obezbijedi bolja budućnost.

- Moramo učiniti sve da na ovim prostorima obezbijedimo bolje sutra za stanovnike Srebrenice koji su u posljednjem ratu mnogo izgubili. Kandidatura je jedinstvena prilika da to uradimo i mi ćemo tom poslu pristupiti odlučno i profesionalno - poručio je Grujičić.

On kaže da bi srebrenička opština, ako dođe do realizacije ovog projekta, mogla da računa na oko 50 miliona evra za razvoj. Do kraja godine, kako je najavljeno, biće urađen i master plan.

Grujićeva ističe da su arheološka nalazišta u Srebrenici jedinstvena u BiH i predstavljaju pravo bogatstvo.

- Na lokalitetu u Skelanima se nalaze mozaici koji su po estetskoj i umjetničkoj vrijednosti vrhunski i koji će biti veoma važan adut prilikom kandidature - ocijenila je ona.

Istakla je značaj srednjovjekovnih utvrđenja Donji i Gornji grad iznad Srebrenice rekavši da su na ovim lokalitetima planirana dalja istraživanja.

- Tu su još i crkvišta iz ranog srednjeg vijeka, iz perioda Vizantije, koji svjedoče o ranom prihvatanju hrišćanstva u ovim krajevima. Tokom prošlogodišnjih istraživanja na lokalitetu Borovac u mjesnoj zajednici Orahovica otkriveni su ostaci crkve iz 6. vijeka - rekla je Grujićeva.

Markovićeva je rekla da su arheološka istraživanja od 2008. godine  dovela do epohalnih otkrića da se na području Skelana nalazilo veliko i razvijeno antičko naselje.

Podsjetila je da su na lokalitetima Zadružni dom, Brankova njiva i Ankino dvorište otkriveni ostaci velike rimske građevine. Pronađeni su jedinstveni podni mozaici površine 140 metara kvadratnih, podno grijanje, ostaci fresaka i 80 spomenika iz Rimskog doba.

- Imamo šta da pokažemo turistima i samim donošenjem zakona o Nacionalnom parku "Drina" mogao bi da se uveže turizam sa Bajinom Baštom, Tarom, Zlatiborom, Višegradom, Kamengradom - rekla je Markovićeva.

Od 2011. godine arheološko područje u Skelanima je nacionalni spomenik BiH.

Šta je, između ostalog, do sada otkriveno

- Ostaci arhitekture rimskog grada (Municipium Malveziatium)

- Ostaci Vile rustika i dvije bazilike iz ranohrišćanskog doba,

- 80 rimskih spomenika i jedan srednjovjekovni stećak

- Zidine imperatorske palate sa mozaicima i ostacima sistema podnog grijanja

- crkvišta iz perioda Vizantije

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana