Arbutina: Dvoru je već nanesena šteta

Srna
Arbutina: Dvoru je već nanesena šteta

Dvor - Načelnik opštine Dvor Nikola Arbutina kaže da je ovoj lokalnoj zajednici, bez obzira kakav će ishod imati ideja o izgradnji odlagališta radioaktivnog otpada, nanesena ogromna šteta.

On je danas Srni rekao da se ova opština rijetko kad pominjala u medijima kao što je to slučaj u proteklih nekoliko mjeseci, što je opštini Dvor načinilo ogromnu ekonomsku štetu.

"Ne zalazeći u to da li će ili neće doći do izgradnje odlagališta, u javnosti već postoji percepija proizvoda koji imaju na markici oznaku opštine Dvor i proći će još dosta vremena da ta percepija nestane", dodao je Arbutina.

U skladu sa zaključkom opštinskog vijeća, u ovoj opštini mještani od danas na zborovima građana daju svoje mišljenje o ideji izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada.

Za danas, kao i u srijedu, 15. jula i u petak, 17. jula planirana su izjašnjavanja po tri mjesna odbora.

"Pojedinačne odluke sa svakog mjesnog odbora se ne sabiraju jer imaju savjetodavni karakter. Namjera nam je da zatražimo mišljenje građana i da vidimo da li je isto kao i zaključak opštinskog vijeća", kaže Arbutina.

Arbutina kaže da će nakon izjašnjavanja, mišljenje građana Dvora biti proslijeđeno na adrese svih relevantnih državnih institucija, kao što je to ranije urađeno i sa zaključkom vijeća.

Na pitanje šta očekuje 1. avgusta, koji je pominjan kao rok do kojeg Hrvatska treba Evropskoj komisiji dati prijedlog lokacije odlagališta, Arbutina kaže da se do tada neće desiti ništa značajno.

"Prilikom donošenja bilo kakvog strateškog dokumenta, odrede se datumi, a prilikom donošenja strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada odmah se vidjelo da taj rok neće biti ispoštovan ali to je državni projekat i država treba o tome da brine", rekao je Arbutina.

Hrvatski Sabor je 17. oktobra prošle godine donio Strategiju zbrinjavanja radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva, a opština Dvor je 30. marta ove godine od Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost dobila dopis da učestvuje u procesu izbora lokacije za Centar za zbrinjavanje radioaktivnog otpada.

Na sjednici lokalnog parlamenta u aprilu usvojen je zaključak da se opština Dvor protivi ideji izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada, a krajem juna na zatjev vijećnika i odluka da se izjašnjavanje građana po mjesnim odborima organizuje do 27. jula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana