Arbitražom Stanari i Doboj dijele imovinu

Milijana Latinović
Arbitražom Stanari i Doboj dijele imovinu

Banjaluka - Nakon što se dvije godine opština Stanari i grad Doboj nisu uspjeli dogovoriti o podjeli imovine, konačnu odluku o tome šta kome po zakonu pripada, biće donesena arbitražom.

Kao najmlađa opština u RS, Stanari su taj status dobili 2015. godine, a rok za podjelu imovine sa Dobojem, u čijem su sastavu ranije bili, bio je 90 dana. Međutim, sporazuma između ove dvije lokalne zajednice i dalje nema.

- Obavijestili smo grad Doboj i opštinu Stanare da zaključe sporazum o iznošenju spora pred arbitražu kojim će jasno definisati pitanje koje će biti predmet arbitraže - navela je ministarka uprave i lokalne samouprave RS Lejla Rešić u odgovoru na poslaničko pitanje koje je na sjednici Narodne skupštine RS uputio narodni poslanik Goran Jerinić (SNSD) o problemu imovine Doboja i Stanara.

Rešićeva je istakla da su obje lokalne zajednice obaviještene o tome šta treba da preduzmu kako bi bile ispunjene zakonske pretpostavke za formiranje arbitraže.

Načelnik Stanara Dušan Panić smatra da Doboj nepravedno traži novac koji je navodno uložen u Stanare.

- Oni od nas traže da im vratimo oko tri miliona maraka na osnovu kreditnih zaduženja grada. Ne možemo mi njima vraćati nešto što nismo ni dobili. Predlagali smo da podvučemo crtu i da sva nepokretna imovina na teritoriji opštine ostaje Stanarima, a pokretna da pripada Doboju, međutim, oni ne pristaju na to i uporno nas terete ovim kreditom - rekao je Panić i dodao da još nema dogovora ni o tome šta će tačno biti predmet arbitraže.

Zamjenik gradonačelnika Doboja Nebojša Marić ističe da je grad tražio od Stanara da od trenutka kada su dobili status opštine počnu vraćati kredit koji je uložen u infrastrukturu na njihovoj teritoriji.

- Kredit u iznosu od oko šest miliona maraka iz 2012. godine uložen je za asfaltiranje puteva u opštini Stanari, obnovu Doma kulture, javnu rasvjetu i vodovod. Preostalo je da se vrati pola kredita - rekao je Marić.

Dodaje da s obzirom na to da nisu sporazumno našli rješenje i da slijedi arbitraža, zahtjev grada će biti znatno drugačiji od onoga što su tražili na početku.

- Tražili smo samo da nastave vraćati kredit koji je uložen na području opštine Stanari, ali nisu pristali, pa ćemo na arbitraži tražiti i sve ostalo - rekao je Marić.

Zakon

Zakonom o teritorijalnoj organizaciji RS propisan je i način podjele zajedničke imovine posredstvom arbitraže.

Zakon predviđa da ako se opštine ne mogu dogovoriti o podjeli imovine, mogu sporazumno donijeti odluku da rješavanje spora o podjeli zajedničke imovine povjere arbitraži. Arbitražni sud se formira od jednakog broja predstavnika obje strane u sporu, predstavnika Vlade RS i jednog člana iz reda stručnjaka iz oblasti imovinskog prava, koji je istovremeno predsjednik arbitraže.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana