Apel građanima na oprez prilikom paljenja vatre

Srna
Foto: Srna

TREBINjE- U Trebinju je danas održana sjednica gradskog Foruma za bezbjednost sa koje je upućen apel građanima da budu oprezni prilikom paljenja vatre jer vremenske prilike pogoduju nekontrolisanom širenju požara.

Predsjednik Foruma za bezbjednost Dragoslav Banjak rekao je novinarima nakon sjednice da je doneseno sedam zaključaka, među kojima je da se ljudima koji žive u blizini šuma posredstvom sredstava informisanja ukaže na odgovorno ponašanje kada je riječ o požarima, kao i na predviđene sankcije za izvršioce podmetanja požara.

"S ciljem pravovremenog djelovanja na suzbijanju požara, treba apelovati na građane da o svakom primijećenom požaru obavijeste Vatrogasnu jedinicu Trebinje, a o svakom licu koje primijete da pale vatru, policijsku stanicu", rekao je Banjak.

Banjak je dodao da Zakon o zaštiti od požara zabranjuje paljenje korova i drugog poljoprivrednog otpada bez obavještenja vatrogasno-spasilačke jedinice, te da su propisane novčane kazne za lica koja to čine od 100 KM do 1.000 KM.

On je rekao da će biti upućen apel Republičkom štabu za vanredne situacije da se produži rad ugostiteljskih objekata, i to vikendom do 1.00 čas poslije ponoći, a radnim danima do 24.00 časa.

Komandir Policijske stanice Trebinje Veselin Milićević rekao je novinarima da je prethodnih godina izbilo nekoliko većih šumskih požara prvenstveno zbog paljenja otpada i korova, te da je policija sankcionisala određen broj lica zbog izazivanja požara u kojima je pričinjena veća materijalna šteta.

"Vrlo teško je dokazati uzrok nastanka požara, prije svega zato što neko mora da prizna da je to stvarno počinio", rekao je Milićević.

Vršilac dužnosti komandira Teritorijalno-vatrogasne jedinice Trebinje Zdravko Kašiković rekao je novinarima da je ova jedinica materijalno i kadrovski spremna da odgovori svim izazovima u budućem požarnom periodu.

On je naveo da su u prošlom mjesecu trebinjski vatrogasci imali 43 intervencije, od kojih 23 na gašenju požara na niskom rastinju, te jedan šumski požar koji je ugašen uz pomoć Helikopterskog servisa Republike Srpske.

Direktor Javne ustanove "Ekologija i bezbjednost" u Trebinju Stevan Bekan rekao je da će se u područjima gdje nema prirodne vode pristupiti pravljenju bazena kako bi se obezbijedilo efikasnije gašenje požara.

On kaže da nije moguće procijeniti štetu od požara, budući da je ekološka šteta mnogo veća od one koja nastaje na drvnoj masi.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana