AP: Raste zabrinutost u vezi sa improvizovanim migrantskim kampom

Srna
Foto: GS

VELIKA KLADUŠA- Stotine migranata, uključujući djecu, bebe i stare osobe, i dalje se nalazi na sjeverozapadu BiH i suočeni su sa pogoršanjem vremenskih uslova i strogoćom granične policije Hrvatske, dok traže priliku da stignu u zemlje Zapadne Evrope, piše AP.

Agencija podsjeća da se kamp, sa skloništima napravljenim od štapova i najlona, nalazi blizu Velike Kladuše, na nekoliko kilometara od granice BiH i Hrvatske. Mještani kažu da se kamp raširio u posljednjih nekoliko sedmica, da nema vode za piće, toaleta, tuševa niti struje, pred hladnu zimu koja brzo dolazi u BiH.

AP ističe da se migranti suočavaju sa situacijom najbolje što mogu, da donose vodu u plastičnim posudama, lože vatru da bi se ugrijali i pokušavaju da stvore bilo kakve uslove za provođenje vremena u šatorima. Humanitarni radnici tvrde da migranti odbijaju da se presele u zvanične, organizovane kampove, jer ne žele da se udalje od granice sa Hrvatskom i EU.

Oni su rekli da se razbolio veliki broj djece u kampu. Hrvatska je prošle sedmice priznala da su njeni policajci prikazani na video-snimku na kojem se vidi nasilje nad migrantima, a zvaničnici insistiraju da se radi o izolovanom incidentu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana