Andrićevom mostu udahnut život

Sreten Mitrović
Andrićevom mostu udahnut život

Rogatica - Ljubitelji starih građevina ponovo mogu da se izbliza dive ljepoti mosta na rijeci Žepi, koji je u svom djelu ovjekovječio nobelovac Ivo Andrić, jer je završena hitna sanacija ovog istorijskog spomenika.

Ovoj skladnoj kamenoj građevini više ne prijeti rušenje, pa svi koji žele da uživaju u njegovim čarima mogu da ga posjete ne plašeći se za svoju bezbjednost. Vrijedni neimari sanirali su oštećenu konstrukciju, pukotine i deformacije koje su prijetile da uzrokuju dalje propadanje.

Riječ je o prvoj fazi projekta "Restauracija istorijskog spomenika - Most na rijeci Žepi", koja je imala za cilj dovođenje konstrukcije u stabilno stranje, za šta je Ambasada SAD donirala 62.600 dolara. Ovi radovi omogućiće i ostale faze projekta restauracije, kada se za to osigura novac.

Partneri u sprovođenju projekta bili su Mjesna zajednica Žepa, opština Rogatica i Zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske.

Tim povodom u rogatičkoj mjesnoj zajednici Žepa upriličena je i mala svečanost, u okviru koje je američka ambasadorka u BiH Morin Kormak otkrila i informativnu tablu sa podacima o ovom dobru. Ambasadorka je istakla da se radi o početku restauracije mosta.

Predstavnici opštine Rogatica rekli su da im mnogo znači podrška Ambasade SAD na planu zaštite od daljeg propadanja građevine.

- Uz most na Žepi i Redžep-pašinu kulu, na ovom području imamo još niz kulturno-istorijskih spomenika. Tu je srednjovjekovni grad Vratar, velika i mala kraljeva stolica i više od 170 registrovanih stećaka, koji su se našli na našoj turističkoj mapi. Ova mapa će od sada biti još bogatija, jer ju je upotpunila informativna tabla sa potpisom američke ambasade - rekla je zamjenik načelnika opštine Rogatica Jelena Karadžić.

U starijim zapisima i putopisima nema nikakvih podataka o graditelju i vremenu izgradnje mosta na rijeci Žepi, ali se pretpostavlja se da je sagrađen krajem 16. vijeka.

Ovaj most je 2005. proglašen nacionalnim spomenikom BiH, kada je odlučeno i da se zbog oštećenja konstrukcije ovo dobro uvrsti na listu ugroženih spomenika.

Mještani

Zadovoljstvo zbog sanacije mosta nisu krili ni mještani Žepe, koji se nadaju da će to doprinijeti razvoju turizma.

- Nadam se da će nastavak radova podržati i druge zemlje, a očekujemo pomoć i od Ukrajine, jer su pripadnici SFOR-a u Žepi tokom rata proveli veliki dio vremena i znaju kakvi smo mi ljudi - kazao je mještanin Esed Omanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana