Andrićev most u Rogatici dobija novi život

Sreten Mitrović
Andrićev most u Rogatici dobija novi život

Rogatica - Propadanje mosta na rijeci Žepi, kojem je prijetilo potpuno uništenje, konačno je zaustavljeno, a vrijedni neimari ovom nacionalnom spomeniku u Rogatici polako vraćaju stari sjaj.

Završena je prva faza obnove u okviru koje je saniran dio luka koji most povezuje sa desnom obalom. Zahvaljujući tome spriječeno je da zub vremena i dalje nagriza čuveni kameni most, čiju je ljepotu opisao nobelovac Ivo Andrić. Riječ je o urgentnim radovima koji su obuhvatili postavljanje privremene skele i hitnu stabilizaciju mosta, jer je pukotina na luku svake godine bila sve veća.

Izvođač radova je sarajevsko preduzeće "Neimari", a za realizaciju prve faze specijalni fond američkih ambasadora za očuvanje kulturnog nasljeđa obezbijedio je 61.000 dolara.

- Postavljanje skele završeno je 13 dana prije ugovorenog roka. Bio je to vrlo složen i odgovoran posao, jer se radilo na izuzetno teškom i nepristupačnom terenu uz povećan vodostaj rijeke Žepe. Postavljanjem skele postigli smo dva izuzetno važna cilja - zaustavljeno je dalje pucanje i neizbježno rušenje mosta i stvoreni uslovi za nastavak radova koji bi trebalo da počnu na proljeće dogodine - kazao je izvršni direktor Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH Mirzah Fočo.

Koordinator projekta Tarik Jazvin kaže da će nastavak rekonstrukcije mosta zavisiti od obezbjeđenja novca.

- Već smo se obratili na više adresa potencijalnih donatora i nadamo se pozitivnim odgovorima. Najviše bismo voljeli da izvođač radova, pa i potencijalni donator, bude turska firma "Tika", koja je radila i na sanaciji ćuprije na Drini u Višegradu - rekao je Jazvin.

Andrić je u svom antologijskom djelu "Most na Žepi" napisao da je po naredbi i novcem vezira Jusufa most gradio neimar Italijan i kao dug rodnom kraju ostavio ga da blješti na suncu i sja na mjesečini i preko sebe prebacuje ljude i stoku. Pretpostavlja se da je most izgrađen krajem 16. vijeka neposredno poslije gradnje ćuprije na Drini u Višegradu.

- U svakom slučaju, nema dileme da je u pitanju turski period, a da li je most na Žepi stariji od ćuprije na Drini ili obratno nije ni važno. Važno će biti da on bude sačuvan od daljeg pucanja i neminovnog rušenja, na čemu radim već više od tri godine - rekao je predsjednik mjesne zajednice Žepa Nermin Omanović.

Most, koji se nalazio na ušću rijeke sve do 1966. godine, demontiran je i rekonstruisan na drugoj lokaciji zbog izgradnje Hidroelektrane "Bajina Bašta". Na novoj lokaciji, udaljenoj oko pet kilometara, most nije izgubio ništa od autentičnosti, ali je zub vremena ipak učinio svoje. Most na Žepi je vijekovima bio ponos mještana ovog kraja, koji ne kriju zadovoljstvo što će mu biti vraćena izvorna ljepota.

Spomenik

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika je istorijski spomenik most na rijeci Žepi proglasila nacionalnim spomenikom BiH u januaru 2005. godine. Na istoj sjednici donesena je odluka da zbog oštećenja konstrukcije mosta ovo dobro bude uvršćeno na listu ugroženih spomenika BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana