Andrej živi snove uz ajkule u morskim dubinama

Cvija Mrkonjić
Andrej živi snove uz ajkule u morskim dubinama

Sarajevo - U morskim dubinama nikad ne znate na šta ćete naići i to je izazov koji nas pokreće, otkriva čari svog neobičnog posla stručnjak za morske pse Andrej Gajić.

Ovaj Sarajlija od malih nogu istražuje morske dubine i slijedi svoje snove. Već kada je krenuo u srednju školu imao je izgrađene kontakte sa važnim svjetskim okeanografima, sa kojima će nekoliko godina kasnije osnovati organizaciju "Šarklab internešnel". Danas je predsjednik njenog Upravnog odbora, a ona je izrasla u jednu od krovnih evropskih organizacija za istraživanje i zaštitu morskih pasa sa sjedištem na Malti i timovima u više od 15 zemalja.

- Ovo je jedan od najizazovnijih poslova. Čak i ako na istom mjestu ronite dugo, svako zaranjanje predstavlja novi izazov i svaki put je kao da ste prvi put na tom mjestu - kaže Gajić.

Posljednju veliku misiju obavio je nedavno u Istanbulu, gdje je sa kolegama u najvećem svjetskom akvarijumu "Si lajf" pratio zdravstveno stanje morskih pasa i raža.

- Proučavali smo simptome koje ribe dobijaju tokom života u akvarijumu, poput povećanja obima oko škrga ili drugog dijela tijela i pratili njihove reakcije na ljudski dodir ili hranjenje. Istraživanja su pokazala da ovim morskim organizmima prija život u zatočeništvu, naročito u akvarijumu poput "Si lajfa", koji im omogućava uslove za život kao u prirodnom okruženju. Zaključak je i da se te ribe navikavaju na prisutnost čovjeka, a neke čak vole druženje sa ljudima - ističe Andrej.

Iako ih se ne plaši, ipak naglašava da nisu svi morski psi bezopasni.

- I u akvarijumu je bilo potencijalno opasnih riba, čije je ponašanje nepredvidivo i sa kojima je radio limitiran broj ljudi, među kojima sam i ja - istakao je Gajić.

Andrej i njegov tim imali su prije tri godine u Crnom moru mnogo bliskih susreta sa ajkulama. Bilo je među njima i kapitalaca dugih i do četiri metra, ali sve je prošlo bez opasnih situacija. Njegova grupa radila je i prva detaljna istraživanja Neumskog zaliva prije pet godina, koja su pokazala da na tom području obitava sedam vrsta morskih pasa i pet vrsta raža.

- Ne znači da one stalno žive tu, ali su tu zabilježene. Ti morski psi se uglavnom hrane rakovima, sitnim beskičmenjacima i sitnijom ribom, narastu manje od dva metra i uglavnom nemaju zube, pa nema mogućnosti da ugrizu čovjeka - objasnio je Gajić.

Sa žaljenjem konstatuje da je određeni broj morskih pasa na rubu izumiranja.

- Njihovo očuvanje je krucijalno za održavanje stabilne ravnoteže u morskim ekosistemima i zato su istraživanja koja radimo od velikog značaja i moramo da ih nastavimo - zaključuje Andrej.

Biografija

Andrej Gajić je rođen 1. jula 1991. godine u Jajcu, odrastao je u Bugojnu, a završio je studije na Odsjeku za biologiju Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu. Još od srednjoškolskih dana aktivan je na projektima koji se tiču istraživanja riba, a autor je 27 naučnih radova objavljenih u BiH, Mađarskoj, Engleskoj, SAD i Brazilu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana