Anđelković: Borba za pravdu i pokušaj ukidanja ostataka kolonijalizma u Evropi

Srna
Anđelković: Borba za pravdu i pokušaj ukidanja ostataka kolonijalizma u Evropi

BEOGRAD - Istoričar Dragomir Anđelković je ocijenio za Srni da zaključci Narodna skupštine Republike Srpske o radu visokog predstavnika i primjeni Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma predstavljaju borbu za pravdu, demokratiju i pravo naroda da odlučuje o sebi, kao i pokušaj da se konačno ukine ostatak kolonijalizma u Evropi.

On je naveo da bi ove zaključke trebalo da pozdrave sve demokratske snage u svjetu jer predstavljaju poziv za nastavak borbe protiv kolonijalizma.

"Ono što su radili narodi Afrike i Azije 60-ih godina (prošlog vijeka) i što je bilo od čitavog progresivnog svijeta pozdravljeno jeste ono što sada radi Republika Srpska", rekao je Anđelković.

Prema njegovim riječima, zaključci Narodne skupština Republike Srpske moralo bi da bude pozdravljeno od svih demokratskih snaga u svijetu jer je nastavak onoga što su radili potlačeni narodi 60-ih godina prošlog vijeka.

"To je pokušaj da se konačno ukine ostatak kolonijalizma u Evropi. Mislim da bi i Bošnjaci trebalo da shvate da je i u njihovom interesu da se to desi, a ne samo u interesu Srba i Hrvata. Nikome strana kontrola nije donela ništa dobro", kaže Anđelković.

Anđelković navodi da ovi skupštinski zaključci nisu separatizam, nego antikolonijalizam i borba protiv strane kontrole i kršenja međunarodnog prava.

"Ovo je borba za pravdu, demokratiju i pravo naroda da odlučuju sami o svojoj sudbini. Ovo nije usmereno ni protiv koga. Jer neshvatljivo je da se neko usudio da u Evropi krajem 20. i početkom 21. veka uspostavlja jednu vrstu protektorata, koja podseća na ono što su radili Britanci u 18. i 19. veku", izjavio je on.

Anđelković ističe da se u BiH radi o zloupotrebi vlasti od samozvanih visokih predstavnika, koji se ne ponašaju kao visoki predstavnici koji pomažu, nego oni koji upravljaju i mijenjaju ustavna rješenja.

On očekuje da u prvom momentu Republika Srpska neće naići na širu podršku, ali da treba u tome da istraje, jer ni indijski nacionalni vođa Mohandas Karamčand Gandi, nazvan Mahatma, (koji se u Idiji pasivnim otporom borio protiv britanskog kolonijalizma) nije naišao na širu podršku kada je počeo ono što je radio 20-i i 30-ih godina prošlog vijeka.

"A već 40-ih godina je trijumfovao i postao poznat u čitavom svijetu. To će se desiti i sa naporima Srpske", istakao je on.

Anđelković napominje da Dejtonski sporazum predviđa suverenu zajednicu dvije države, u zajednici koja je jedna vrsta konfederacije, ali suverenitet je na tri konstitutivna naroda.

Međutim, podsjeća on, kasnije je BiH pretvorena u protektorat na način kako su pravljeni kolonijalni protektorati 19. i početkom 20. vijeka.

"I visoki predstavnik umesto da bude faktor koji pomaže primjenu sporazuma, postaje neko ko pokušava da upravlja i nameće nova rešenja, da modifikuje mirovni aranžman, što je apsolutno suprotno međunarodnom pravu", naglasio je Anđelković.

Narodna skupština smatra da je vrijeme da BiH sa svoja dva entiteta i tri konstitutivna naroda preuzme odgovornost za vlastiti razvoj u skladu sa Dejtonskim sporazumom i međunarodnim pravom, a ako to ne bude na dnevnom redu u skorije vrijeme, treba pokrenuti razgovore o mirnom razlazu, navodi se u juče usvojenim zaključcima skupštinske većine.

Klubovi poslanika SNSD-a, Demosa, SP, NDP-NPS i US utvrdili su zaključke, prema kojima Republika Srpska ne može prihvatiti nametanje bilo koje ličnosti za visokog predstavnika i "obavijestiće strane potpisnice Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma... posebno s prijedlogom da se ukine visoki predstavnik i preispitaju odluke visokih predstavnika donesene izvan mandata utvrđenog Aneksom 10".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana