Ana Budimčić, iz Srpca, među deset najboljih svjetskih aeromodelara juniora

Dejan Jovičić
Ana Budimčić, iz Srpca, među deset najboljih svjetskih aeromodelara juniora

Srbac - Učenica devetog razreda Osnovne škole “Jovan Jovanović Zmaj” iz Srpca Ana Budimčić ušla je među deset najboljih aeromodelara u juniorskoj konkurenciji na rang-listi Međunarodne vazduhoplovne organizacije (FAI).

Ovaj uspjeh Ana je postigla nakon što je proteklog vikenda u Slovačkoj na Hogo kupu osvojila prvo mjesto među 53 modelara iz 15 zemalja, dok je na Zabokrebi kupu zauzela drugu poziciju u konkurenciji 39 takmičara iz 14 zemalja.

- Prvog dana bili su odlični uslovi za let, ali je drugog dana duvao jak vjetar i takmičenje se pretvorilo u tešku borbu sa vremenskim uslovima. To je doprinijelo i da učesnika bude manje u odnosu na prethodni dan. Ali izborila sam se sa vremenskim nepogodama i stigla do priznanja - kaže Ana, koja je zahvaljujući ovim uspjesima osvojila čak 900 poena u svjetskom kupu i skočiće najmanje na deveto mjesto najboljih juniora svijeta za ovu godinu.

Ana je nastupila kao članica Aero kluba “ULL” iz Srpca koji se u Slovačkoj takmičio i u seniorskoj konkurenciji. Sara Budimčić, Anina sestra, zauzela je 13. mjesto, Miljan Borković 23, a otac Ane i Sare Miloš Budimčić 30. mjesto.

Miloš, koji je svojim kćerkama usadio ljubav prema aeromodelarstvu, kaže da do kraja takmičarske sezone ostaje još jedno takmičenje u Sloveniji. 

- Ukoliko Ana ponovo stigne do samog vrha na jednom velikom međunarodnom takmičenju, poput ovog u Sloveniji, postaće najbolji rangirani junior na svjetskoj rang-listi u istoriji BiH - rekao je Miloš, koji je nekadašnji omladinski prvak Jugoslavije u aeromodelarstvu.

On dodaje da Ana ima priliku da nadmaši stariju sestru Saru koja je 2016. godine bila osmi najbolji junior svijeta i koja je kao talentovani sportista dvije godine zaredom bila stipendista Ministarstva porodice, omladine i sporta RS. 

- Već deset godina djelujemo kao ogranak aerokluba “ULL” iz Banjaluke i u protekloj deceniji ostvarivali smo sjajne rezultate širom Evrope, ali tek posljednjih nekoliko godina doživljavamo zlatne trenutke. Trudimo se da popularizujemo ovaj sport među mladima, a od prije nekoliko mjeseci smo krenuli i sa organizovanim panoramskim letovima motornim zmajem iznad Srpca, što je izazvalo veliko interesovanje javnosti - kaže Miloš. 

On ističe da profesionalno bavljenje ovim sportom zahtijeva velike troškove, jer osnovni model košta i do 500 evra, a oni najskuplji više hiljada evra, i uz to moraju imati najmanje jednu rezervnu letjelicu.

 

Za primjer

Ana Budimčić je uspješna i na drugim poljima pa je tako ove godine bila druga na regionalnom, a četvrta na republičkom takmičenju iz hemije.

Ostvarivala je uspjehe i na takmičenju iz pravoslavne vjeronauke, a član je i školskog hora.

Njena sestra Sara je odlukom Skupštine opštine Srbac dobila prestižno priznanje, Nagradu opštine mladima, koja će joj biti uručena u oktobru na proslavi Dana i krsne slave Srpca. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana