AMS Srpske: Reli na Sutjesci obnovljen 2001. godine od kada se redovno održava

Srna
AMS Srpske: Reli na Sutjesci obnovljen 2001. godine od kada se redovno održava

FOČA - Auto-reli Auto-moto saveza (AMS) Republike Srpske „Kozara - Sutjeska 2021" biće održan 16, 17. i 18. jula na Sutjeci, saopšteno je iz ovog saveza.

Iz AMS-a ističu da od 2001. godine na Tjentištu redovno organizuju auto-moto reli, kao nastavak tradicije održavanja relija „Sutjeska" iz bivše Jugoslavije.

Ove godine reli na Sutjesci organizuju zajedno sa 49 auto-moto društava i auto-klubova iz Srpske.

Dodaju da ovim relijem nastavljaju tradiciju podsjećanja na značajne datume iz istorije, prije svega srpskog naroda, u vrijeme Drugog svjetskog rata, a u vezi sa ustankom i borbom protiv fašizma, te promociju nacionalnih parkova Kozara i Sutjeska, ali i svih drugih turističkih potencijala Republike Srpske.

„Osim toga, Auto-reli AMS Republike Srpske Kozara - Sutjeska 2021 ima za cilj i širenje saobraćajne kulture, povećanje saobraćajne bezbjednosti te promociju auto-moto i sportskih aktivnosti", navodi se u saopštenju.

Oni ukazuju da su od 2001. godine, kao jedni od nasljednika AMS SRBiH, nastavili sa organizovanjem legendarnog Auto-relija „Sutjeska" začetog sredinom prošlog vijeka u bivšoj Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji.

Na reliju redovno učestvuju vozači iz Republike Srpske i Federacije BiH, kao i predstavnici Auto-moto saveza Srbije i pojedinci iz drugih država Evrope, a prošle godine, napominju iz AMS-a, reli nije održan zbog poznatih problema izazvanih virusom korona.

Iz AMS-a ističu da su iznenađeni najavom u federalnim medijima da Nacionalni park „Sutjeska" i Auto klub „Četiri puta četiri" iz Sarajeva, nakon 31 godinu, narednog vikenda na Tjentištu organizuje 27. Turistički auto-moto reli Sutjeska.

Najavljeno je učešće vozača i posada iz gradova bivših republika i pokrajina nekadašnje Jugoslavije u čijem programu bi bio i „čas historije" u organizaciji SUBNOR-a BiH.

„Ovim aktom negira se dvadesetogodišnja aktivnost AMS Republike Srpske i zanemaruje (zaboravlja) novija istorija, odnosno postojanje Republike Srpske kao tekovine borbe za opstanak srpskog naroda na ovim prostorima", navode iz AMS-a.

Ističu da ne spore slobodu i održavanje auto relija u organizaciji bilo kog kluba ili institucije i na bilo kojem lokalitetu u Srpskoj, ali ne pod imenom 27. Auto-moto reli „Sutjeska 2021" i ne kao nastavak nakon 31 godinu relija na Sutjesci.

„Ovim saopštenjem želimo da otklonimo nejasnoće koje su se pojavile u javnosti nakon ovakve lažne najave ponovnog, nakon 31 godinu, održavanja 27. relija na Sutjesci", navodi se u saopštenju.

Pojedini mediji iz Federacije BiH najavili su da Nacionalni park „Sutjeska" i Auto klub „Četiri puta četiri" iz Sarajeva, nakon 31 godinu, narednog vikenda na Tjentištu organizuje 27. Turistički auto-moto reli Sutjeska.

Kako su naveli, prvi Reli Sutjeska održan je 1965. godine i neprekidno je organizovan 26 puta do 1990. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana