Amatersko pozorište “Milenijum”: Kroz glumu naučili i životne lekcije

Dejan Jovičić
Amatersko pozorište “Milenijum”: Kroz glumu naučili i životne lekcije

SRBAC - Osnivanjem Amaterskog pozorišta “Milenijum” prije 16 godina ostvarena je želja mnogih talenata iz srbačkog kraja koji su sanjali da i sami jednog dana osjete “daske koje život znače”, a kroz taj period postojanja mnogi mladi kroz glumu naučili su i neke životne lekcije.

Pozorište je godišnjicu postojanja obilježilo 11. po redu predstavom simboličnog naziva “Sanjari”, a izvršna direktorica “Milenijuma” Sanela Vidović rekla je da predstava govori o tinejuerskom dobu, odnosno periodu prelaska djece u svijet odraslih i o svemu onome sa čime se oni na tom putu susreću.

- Predstava je opisala put sazrijevanja koji je potreban da svako od nas ispuni svoje snove, što je u neku ruku bio i cilj osnivanja pozorišta kako bismo omogućili mladima da steknu prvo glumačko iskustvo, ostvare svoju kreativnost i šire svoja znanja o kulturi i istinskim životnim vrijednostima. Jednom broju njih smo na ovaj način opredijelili životni put jer su se upisali na akademije glume i ovim poslom se uspješno bave, pa tako imamo jednog budućeg dramaturga, psihologa za edukativnu dramu i tri člana Studentskog pozorišta - rekla je Vidovićeva.

Sa srbačkim talentima od početka radi glumica Narodnog pozorišta Republike Srpske Slađana Zrnić. U pripremi prve predstave imali su svega šest članova pozorišta, a broj je narednih godina stalno rastao. Njenu školu glume danas pohađa oko 20 djece starosti od 14 do 18 godina, a u proteklih 16 godina prošlo ih je na desetine.

Zrnićeva kaže da ovaj vid rada sa djecom ima za cilj bogaćenje njihovog iskustva, a ne stvaranje velikih glumaca.

- Suština rada s djecom je da se oni edukuju o pozorištu. Niko od njih ne pravi velike glumce i ne stavlja ih pod tu vrstu pritiska, tako da treba samo da budu srećni i zavole ono što s njima radimo. U proteklih šest mjeseci dva puta mjesečno smo se sastajali i vježbali, a u finalizaciji nove predstave smo radili pet dana. Redovno su dolazili na probe i bili zainteresovani, a sve dok je tako, bićemo tu da im pružimo nova saznanja - rekla je Zrnićeva.

Dodaje da odrasli igraju ključnu ulogu u interesovanju mladih za pozorište, a naročito roditelji i prosvjetni radnici koji treba da animiraju djecu za odlazak na predstave, što je i sama činila u više navrata vodeći svoje polaznike u Narodno pozorište RS.

- Apelujem svojim kolegama glumcima da što češće nastupaju u manjim sredinama kako bi mladi imali priliku da u svom mjestu gledaju predstave - istakla je Zrnićeva.

Ana Marija Ljubojević je član “Milenijuma” od 2014. godine. Nastupala je u nekoliko predstava, a sada je odlučila da se oproba kao asistent u režiji.

- Pozorište je nešto što zaista volim. Zbog fakulteta nisam bila u mogućnosti da budem dio glumačke ekipe u novoj predstavi, jer neću moći da učestvujem na festivalima na kojima ćemo gostovati. Gluma je nešto me ispunjava i u čemu se pronalazim i smatram da je veoma bitno da se život Srpca u tom smislu razvija, jer mladi kroz to mnogo uče i slobodno vrijeme provode na kvalitetan način - rekla je Ljubojevićeva.

Pozorište “Milenijum” nastupilo je na više festivala u BiH i Hrvatskoj, gdje su do sada njegovi članovi osvojili desetak glumačkih nagrada, dvije za režiju, dvije za najbolje predstave, scenski izraz i inventivnost i autorski rad sa mladim ljudima.

Poznata imena

U Srpcu će do kraja ove godine biti održan festival omladinskih pozorišta RS. Iz Srpca je ponikao čuveni glumac Uglješa Kojadinović, a njegovim stopama sve više idu Dragan Sekulić, član Narodnog pozorišta iz Beograda, i devetogodišnji Petar Ugren koji je briljirao u debitantskoj ulozi u dokumentarnom filmu “Kamen pamti” autora Milana Pilipovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana