Alpinista Petar Pećanac: Planina se tresla, letjele su stijene

Dragana Keleč
Alpinista Petar Pećanac: Planina se tresla, letjele su stijene

Banjaluka - Tog jutra padala je kišica i provijavao snijeg pa smo odgodili penjanje dok se vrijeme ne stabilizuje. Krenuli smo tačno u podne. U tom trenutku zemlja je počela da drhti, začula se vika. Sve se treslo nepuna dva minuta.

Pohod na Mont Everest se iz sna svakog alpiniste u sekundi pretvorio u neprijatno iznenađenje. Sjećanje na katastrofu ne izlazi iz glave Petra Pećanca ni poslije povratka u Drvar. Zemljotres koji je odnio hiljade života i iza sebe ostavio pustoš preživio je na 3.700 metara nadmorske visine u baznom kampu na Himalajima. Tu su se spremali da krenu ka drugom baznom kampu na 4.100 metara.

- Niko od alpinista nije paničio. Možda je adrenalin uradio svoje. Mi smo navikli na opasnost. U trenucima dok se zemlja tresla, sjećam se da sam razmišljao samo kako da izvadim veliku kameru. Nažalost, zbog lošeg vremena bio sam je spakovao u ranac pa sam snimao drugom kamerom i fotografisao - priča Pećanac.

U jednom trenutku sa obližnjih vrhova se začulo kako se kamenje stropoštalo niz liticu.

- Dan je bio maglovit, tako da se nije moglo vidjeti odakle pada, ali ni u jednom trenutku nismo bili u direktnoj opasnosti, jer se kamp nalazio na sigurnom - kaže Pećanac.

Ubrzo se začula i manja snježna lavina, koja je zbog vlažnog snijega išla sporo prema njihovoj stazi. Nisu se plašili ni tada, jer su bili u sigurnim rukama.

- Vođe dvije grupe Dragan Jaćimović i Goran Ferlan vratili su nas do početne tačke. Poslije 20 minuta krenuli smo polako prema kampu na 4.100 metara i prošli bezbjedno pored lavine - rekao je Petar.

Kada su stigli u bazni kamp, počele su da pristižu razne informacije o katastrofi koja je pogodila Katmandu.

- Na tim visinama nismo imali internet ni signal za mobilni pa nismo mogli da saznamo šta se zapravo desilo. Uz pomoć satelitskog telefona smo uspjeli samo da se javimo porodicama da znaju da smo živi i zdravi. Da ne brinu - priča Pećanac.

Iz Nepala se vratio tužan i zabrinut za tamošnji narod, kojem je zemljotres uništio gotovo sve što je imao.

- Nepal je siromašna zemlja i jedini vid ekonomije je turizam. Sad se to sve mijenja. Sve manje je turista i planinara, koji su uglavnom već poslije prvog zemljotresa napustili Nepal. Žao mi je običnih ljudi, a posebno naroda Šerpa - dodaje Pećanac.

Humanitarna pomoć

Petar Pećanac kaže da je na Mont Everestu poslije zemljotresa u lavini poginulo osam ljudi, koje je dobro poznavao.

- Radili su za mene u ekspedicijama prethodnih godina. Dugujem im zahvalnost za sve što sam naučio o planinama i o odnosu čovjeka i prirode. Riješio sam da pokrenem akciju za prikupljanje pomoći njihovim porodicama - kazao je Pećanac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana