Aleksandar Sulema uzgaja kavkaske ovčare: Neustrašivi čuvari dvostruko vraćaju ljubav

Dejan Jovičić
Aleksandar Sulema uzgaja kavkaske ovčare: Neustrašivi čuvari dvostruko vraćaju ljubav

SRBAC - Aleksandar Sulema iz Brezovljana kod Srpca već tri godine uzgaja kavkaske ovčare koji su vijekovima poznati kao zaštitnici stada i porodičnog doma od divljih predatora, a sa svojim vjernim ljubimcima osvojio je i brojna priznanja.

Važe za jednu od najvećih zvijeri među ovčarskim psima, ali i za vjerne i pouzdane čuvare što je opredijelilo Sulemu da se posveti ovoj neustrašivoj pasmini koju posjeduju rijetka domaćinstva u Srpskoj.

Na porodičnom imanju ima sedam kavkaskih ovčara koje je nabavio u Zrenjaninu u odgajivačnici “Ruska nada”, a postao je bogatiji i za petoro štenadi. Kako kaže, svi članovi porodice mu pomažu, što dosta olakšava brigu o psima.

- To su dobri i plemeniti psi koji se veoma vežu za dom u kojem borave i svog gazdu čije pokrete neprestano prate. Na oprezu su kada je riječ o nepoznatim osobama što ne čudi jer su kroz istoriju odgajani da čuvaju stoku od raznih grabežljivaca. Koristili su ih i lovci, iako se danas uglavnom drže kao kućni ljubimci i ostvaruju dobru vezu s djecom iz svog domaćinstva - rekao je Sulema.

Njegovi mužjaci dostižu 87 centimetara visine u grebenu, a težinu oko 85 kilograma dok su ženke visoke od 69 do 75 centimetara i teške do 75 kilograma. Hrani ih najčešće piletinom i junetinom, a obezbijedio im je i dovoljno prostora za trčanje i igru, što prema riječima Suleme, ova pasmina obožava.

- Zahtijevaju mnogo pažnje, ali vraćaju duplo više. Iako su zimski psi dobro su se prilagodili našim uslovima. Ljeti im adaptiramo bazene u kojima vole da se rashlađuju - kaže Sulema.

Ove pse prihvatila je većina kinoloških udruženja širom svijeta, a Sulema ih je često vodio na razne izložbe i osvojio brojna priznanja.

- Svi su dobijali visoke ocjene, a jedan mužjak je proglašen i za mladog šampiona Republike Srpske i BiH. Pored njih imam i još jednog šarplaninca i dva haskija - kaže Sulema.

Po struci je vodoinstalater, a između ostalog, zarađuje i uzgojem lješnjaka koji je u sedmoj godini zasada i daje dobar rod.

- Moji planovi su oduvijek bili da se zadržim u svom mjestu i mislim da se na ovim prostorima može lijepo živjeti samo je potrebno malo više truda i rada - istakao je Sulema.

Berlinski zid

Planina Kavkaz dom je kavkaskog ovčara i ovaj pas postoji od davnina, a programi selektivnog uzgoja započeli su dvadesetih godina prošlog vijeka. Prvenstveno je poznat po čuvanju stada, ali se u Evropi koristi i kao policijski pas. Kavkaski ovčari korišteni su za zaštitu Berlinskog zida, a kada se zid srušio ovi psi su darovani njemačkim porodicama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana