Aktivnosti za izradi Strategije za suzbijanje nasilja u porodici

Srna
Foto: Srna

BANjALUKA - Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske radilo je za vrijeme pandemije na izradi Strategije za suzbijanje nasilja u porodici za period 2020–2024. godina, u koju je uvršten i strateški cilj koji se odnosi na nasilje u porodici u vanrednim-kriznim situacijama, a podržalo je i projekte namijenjene mladima, kao najdruštvenijoj grupi stanovništva.

Resorni ministar Sonja Davidović je u razgovoru sa zamjenikom šefa misije u Ambasadi SAD u BiH Elen Džermen navela da su stvoreni preduslovi za kreiranje mjera i aktivnosti koje će biti usmjerene na zaštitu porodice od nasilja tokom nepredviđenih situacija, saopšteno je iz Ministarstva.

Ona je istakla da je Ministarstvo, imajući u vidu izazove sa kojima se susreću porodice, početkom pandemije započelo realizaciju kampanje "Za potpunu podršku porodici" sa namjerom da dodatno podigne svijest o važnosti očuvanja zdravlja i brige za porodicu.

Davidovićeva je dodala i da su u saradnji sa nevladinim sektorom kreirali serijal emisija namijenjenih djeci putem kojeg su im ponuđene zanimljive ideje da se zabave i nauče nešto novo dok traju mjere prouzrokovane virusom korona.

Ona je pojasnila da je Ministarstvo svjesno činjenice da su izazovi sa kojima se susreću mladi u toku pandemije, kao najdruštvenija i najmobilnija grupa stanovništva, veći, pa je podržalo projekte koji im omogućavaju da slobodno vrijeme kvalitetno provedu u društvu vršnjaka, u skladu sa epidemiološkim mjerama.

Najzastupljeniji su bili projekti edukativnog i volonterskog karaktera koji su se u velikom broju slučajeva realizovali u manjim grupama i na otvorenom.

Džermen je izrazila zadovoljstvo što je institucionalna reakcija na pandemiju bila pravovremena i kvalitetna i naglasila da će Ambasada SAD, ukoliko za tim bude potrebe, u narednom periodu pružiti podršku i pomoć da bi posljedice izazvane virusom korona bile sanirane što brže i povoljnije za populaciju o kojoj je razgovarano na sastanku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana