Aktivni požari na području Bileće i Gacka

Srna
Aktivni požari na području Bileće i Gacka

ISTOČNO SARAJEVO- Požar koji je prešao iz gatačke na područje opštine Bileća iznad sela Brestice i dalje je aktivan i prati se, a gori u nepristupačnom terenu i ne prijeti naseljenim mjestima, saopšteno je iz Republičke uprave civilne zaštite.

Aktivan je i požar iznad sela Brestice prema selu Zagradci na području Gacka.

Sinoć je na teren izlazilo pet vatrogasaca sa dva vatrogasna vozila, ali ga nisu gasili jer je u izuzetno nepristupačnom terenu i nije blizu naseljenih mjesta, navodi se u saopštenju.

Vatrogasci iz Nevesinja juče su imali jednu intervenciju. Gorjela su strnjišta i trava u selu Solakovići koji su ugasila tri vatrogasca sa jednim vatrogasnim vozilom.

Trebinjski vatrogasci su imali dvije intervencije, od čega je jedna bila tehnička kod sela Tulje nakon saobraćajne nesreće i jedan manji požar trave i niskog rastinja kod mjesta Gučina koji je odmah ugašen.

Jutros se aktivirao šumski požar u širem rejonu Košutice na području opštine Sokolac, a vtrogasci su na terenu.
Šumski požar koji je zahvatio oko osam hektara hrastove šume i niskog rastinja na području sela Zakalje-Kozara, u opštini Čajniče, gotovo je ugašen, a vatrogasci kontrolišu požarište.

Komandir Vatrogasnog odjeljenja Sokolac Mile Šarac rekao je Srni da je na lokalitetu Košutice sinoć požar bio ugašen, ali se tokom minule noći aktivirao.

-Gorjela je visoka šuma, a kako se požar širio u tri pravca, u jednom momentu je juče vatra zaprijetila i prvim kućama u selu Košutica - naveo je Šarac.

On je naglasio da su vatrogasci nakon današnje prve intervencije u ranim jutarnjim časovima, ponovo izašli na teren na području sela Košutica, gdje i sada gase vatru uz pomoć i radnika lokalnog šumskog gazdinstva i manjeg broja mještana.

Šarac je naglasio da saniranje ovog požara otežava veliki uspon na tom lokalitetu, gdje je veoma teško pristupiti sa brentačama sa vodom za gašenje vatre.

Prema njegovim riječima, vatra se najvjerovatnije proširila sa zapaljene suve trave što ukazuje da je uzrok i ovog požara ljudski nemar i nepoštivanje preventivnih mjera zaštite.

Na požarištu Stolac, u opštini Višegrad, prokopan je put do požarišta i olakšano je dopremanje vode za gašenje.
Požar je i dalje aktivan, ali je pod kontrolom. Nije bilo proboja plamena kroz protivpožarnu liniju, naveli su iz Uprave civilne zaštite.

U mjestu Polom u opštini Bratunac gorjela je privatna kuća. Požar je ugasilo pet vatrogasaca sa tri vatrogasna vozila.

Nije bilo povrijeđenih lica i ugroženih drugih objekata, a pričinjena je veća materijalna šteta.

U Ulici Vuka Karadžića u pekoteci „BP Petrić“ u Bijeljini juče je ugašen požar koji je izbio na elektro-instalacijama. Povrijeđenih lica i ugroženih objekata nije bilo.

U mjestu Međaši kod Bijeljine požar je juče zahvatio nisko rastinje, suvu travu i šumu, u mjestu Dijelovi i Ulici Slavonska gorjela je suva trava.

Požari su ugašeni bez posljedica.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana