Akcija mještana Sjeverskog kod Rogatice: Zajedničkim snagama uredili selo

S. M.
Akcija mještana Sjeverskog kod Rogatice: Zajedničkim snagama uredili selo

ROGATICA - Da se sve može kad se ruke slože dokazali su mještani Sjeverskog kod Borika u Rogatici koji su zajedničkim snagama uredili svoje selo, a u pomoć su im priskočili i stanovnici okolnih mjesta.

Bez velikih ambicija, zakazana je radna akcija rezanja i cijepanja drva, košenja trave i čišćenja dvorišta kod zgrade bivše osnovne škole u kojoj se posljednjih godina, zbog nedostatka učenika, ne odvija nastava, ali su je mještani uz podršku Šumskog gazdinstva “Sjemeć” i Opštinske uprave u Rogatici spasili od propadanja i sada im dvije učionice i ostale prostorije služe za razne društvene aktivnosti.

Odaziv na akciju iznenadio je i organizatore, Sjeverčane koji žive u Rogatici, Milenka Šarenca i Slavka Đukića, pa je planirani obim poslova proširen za taj dan.

Uz cijepanje skoro pet kubnih metara ogrevnog drveta, koga je poklonilo ŠG “Sjemeć”, jedna grupa određena je da raskresuje rastinje, uglavnom trnje, na putu koji vodi prema kućama Ćorića do Sokaka gdje su Simići i Mališići.

Druga je raskresivala trnje pored puta od Rampe i regionalnog puta Pešurići - Budeta - Han Pijesak do škole, dok je treća grupa upućena na čišćenje groblja “Prsten” u koje se sahranjuje najveći dio umrlih iz Sjeverskog i okolnog Godomilja.

Broj akcijaša i preuzeti poslovi na odrađivanje uticali su da se donese i odluka da se kraj akcije začini i zajedničkim ručkom. Vrlo brzo se na ražnju, o trošku učesnika, našao jedno jagnje i jedno prase.   

Učinak akcije, rekoše organizatori, je iznad svih očekivanja zbog čega je dogovoreno da preraste u tradiciju i ubuduće će se održavati svake godine  prvog vikenda u junu.

Značaj ove akcije jeste u tome što je okupila ne samo Sjeverčane ma gdje bili, nego i mještane iz Babljaka, Borika, Godomilja i drugih sela.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana