Aeromodelari iz Srpske vode bitke za svjetski tron

D. J.
Aeromodelari iz Srpske vode bitke za svjetski tron

SRBAC - Nakon više od 20 godina, na svjetskom prvenstvu u aeromodelarstvu, koje se održava u bugarskom Podrimu, našlo se četvoro juniorskih reprezentativaca BiH, među kojima su i dva predstavnika iz Srpske, Ana Budimčić iz Srpca i Srđan Vranješ iz Banjaluke, koji nastupaju za Aeroklub “Ultra lakog letenja (ULL)”.

Na najvećoj svjetskoj smotri aeromodelara, koja traje do kraja mjeseca, učestvuje oko 250 takmičara iz 35 zemalja, a selektor juniorske reprezentacije BiH Miloš Budimčić iz Srpca, kaže da su očekivanja velika jer im je prošla godina po rezultatima bila jedna od najuspješnijih u protekle dvije i po decenije.

- Ana je okončala godinu kao treći junior svijeta na listi Svjetske vazduhoplovne federacije (FAI), a Srđan je stigao do brojnih medalja na takmičenjima. Iako imamo velike ambicije, oprezni smo što se tiče prognoze jer u našem sportu sekunde igraju ulogu - kaže Miloš.

Od trenutka kada je imenovan za selektora juniorske reprezentacije pokušavao je pronaći način da naši predstavnici otputuju na takmičenje i nadmeću se sa vrhunskim aeromodelarima. Bilo je potrebno prikupiti 6.000 KM za kotizaciju, smještaj i putne troškove.

- Imajući u vidu tešku situaciju zbog pandemije i situacije sa Ukrajinom, došao sam na ideju da sredstva prikupim prodajom svojih takmičarskih modela kako bi našu djecu odveo na šampionat. To sam i učinio preko jedne “Fejsbuk” grupe, a nakon toga su se počeli uključivati i drugi donatori i entuzijasti - rekao je Miloš.

Zahvalan je “Aerodromima Republike Srpske” za uplatu od 500 KM i Vazduhoplovnom savezu RS za uplatu od 1.000 KM, firmi “GB3” za donaciju trenirki i firmi “Lenateks” koja je poklonila majice.

- Naš trud i rad prepoznala je i opština Srbac koja već dugo finansijski pomaže da izguramo takmičarski ciklus - kaže Miloš.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana