Adžić: Trenutno najteži period od početka pandemije

Srna
Adžić: Trenutno najteži period od početka pandemije

GRADIŠKA - U Gradišci je u proteklih 15 dana došlo do pogoršanja epidemiološke situacije i ovo je najteži period od početka pandemije, zaključio je danas Gradski štab za vanredne situacije.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić izjavio je novinarima da je došlo do povećanja broja pozitivnih na virus korona i da je prisutan trend povećanja broja oboljelih sa teškom kliničkom slikom.

"Donijeli smo zaključak o produženju svih dosadašnjih mjera do 25. marta, te da budu formirani kontrolni timovi koje će činiti pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, komunalne policije i inspekcije, a koji će vršiti pojačane kontrole", istakao je Adžić.

On je ukazao na ozbiljnost situacije i apelovao na građane, da se s ciljem zaštite zdravlja, pridržavaju svih preporučenih mjera.

Adžić je najavio da će se prema svima koji ne budu poštovali propisane mjere djelovati represivno kako ne bi došlo do potpunog zaključavanja grada.

Načelnik Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Gradiška Slađana Tepavac rekla je da epidemiološka situacija na području grada loša i da ima tendenciju daljeg pogoršanja.

Ona je navela da je na području Gradiške trenutno na virus korona pozitivno 117 lica, a da je pod nadzorom 173 lica.

Tepavac je istakla da je najveći broj pozitivnih u dobi od 30 do 49 godina, a da je od početka pandemije do danas od posljedica virusa korona preminulo 113 lica iz Gradiške.

"Imamo dobre mjere i potrebno je samo obezbijediti njihovu striknu primjenu i kontrolu provođenja, da ne dođemo u situaciju kolektivnog zatvaranja", rekla je Tepavac i pozvala sve na ličnu odgovornost i poštovanje mjera.

Govoreći o vakcinaciji protiv virusa korona, Tepavac je rekla da će naredne sedmice početi vakcinacija lica starijih od 65 godina za koju se do sada prijavilo oko 2.000 lica.

"Formiran je i vakcinalni punkt u Kulturnom centru, a o terminima vakcinacije građani će na vrijeme biti obavješteni. Danas će biti završena vakcinacija korisnika i zaposlenih u domovima za stara lica, gdje je do za sada vakcinisano 114 zainteresovanih osoba", dodala je Tepavac.

Direktor Bolnice Gradiška Rajko Dodik istakao je da se u ovoj ustanovi trenutno od posljedica virusa korona liječi 58 lica sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom, od koji je 10 na respiratoru.

"Zbog pogoršanja epidemiološke situacije naši kapaciteti su popunjeni zbog čega razmišljamo da se vratimo u kovid režim", istakao je Dodik i dodao da je ostalo još samo sedam slobodnih kreveta za kovid pacijente.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana