Član SDS-a slao prijeteće poruke?

N. Tomašević, B. Mitrović
Član SDS-a slao prijeteće poruke?

Han Pijesak - Autoprevoznik Aleksandar Perović, član OO SDS-a Han Pijesak, osumnjičen je da je slao prijeteće poruke predsjedniku SNSD-a Han Pijesak Vladi Ostojiću, nezvanično saznaje “Glas Srpske”.

Načelnik CJB Istočno Sarajevo Radenko Vasiljević potvrdio je da je policija nastavila da saslušava sve članove Udruženja autoprevoznika “Šumatrans” koji se dovode u vezu sa organizovanjem blokade puteva i narušavanjem javnog reda i mira.

On je, ne navodeći ime, potvrdio i da je jedno lice osumnjičeno da je slalo prijeteće SMS-ove. Nezvanično saznajemo da je policija odmah pronašla sa kog su mobilnog telefona poslate prijeteće poruke, a pripadnici CJB Istočno Sarajevo pretresli Perovićevu porodičnu kuću i njegovo vozilo.

Sumnjičenje Perovića opravdava raniju tvrdnju Ostojića da je cijeli problem iniciralo rukovodstvo SDS-a Han Pijeska.

- U pitanju je politička igra SDS-a i BN televizije koja je dezinformacijama potpalila narod u Han Pijesku, pa je poljuljana kompletna bezbjednosna situacija u opštini. Autoprevoznici su samo iskorišteni u političke svrhe - rekao je ranije Ostojić kojem je sredinom februara stigla poruka kojom mu je prijećeno da će mu pobiti porodicu.

Sukobi između autoprevoznika i drvoprerađivača u Han Pijesku u vezi sa prevozom građe od šumskih puteva do Centralnog stovarišta “Mekote” kulminirali su 4. marta, kada je grupa autoprevoznika pokušala fizički da se obračuna sa Vladom Ostojićem. On je ispričao da ga je grupa od desetak prevoznika izvukla iz kancelarije i odvukla na sastanak sa grupom građana, da su mu prijetili i psovali ga.

Predsjednik SDS-a u Han Pijesku Radiša Pejanović tada je demantovao tvrdnje da ova stranka preko pojedinih autoprevoznika podgrijava sukobe u Han Pijesku.

- Skupština opštine Han Pijesak je donijela odluku o mjestu održavanja javnih protesta, što se nije poštovalo proteklih dana. Tačno je i da od strane policije nije ispoštovan Zakon o javnim okupljanjima građana i da kamioni nisu smjeli biti na kolovozu - rekao je Vasiljević i dodao da je razumijevanje za probleme prevoznika postojalo zbog teške situacije u kojoj građani ove opštine žive.

- Svi oni koji su zloupotrijebili situaciju biće procesuirani. Niko neće uzimati sebi za pravo da preduzeću “Šume RS” ospori eksploataciju i nastavak radova - rekao je Vasiljević dodajući da Šumsko gazdinstvo “Visočnik” može da radi neometano.

- Odbornici Skupštine opštine ne bi trebalo da daju sebi za pravo da određuju ko je kriv. Sud će utvrditi ko je odgovoran u prethodnom periodu za određene postupke. Prijave su već podnesene i to ne može niko zaustaviti - kaže Vasiljević.

Prema njegovim riječima, CJB Istočno Sarajevo je formirao tim koji sprovodi istragu i svemu obavještava nadležne institucije.

- Zasad je sasvim izvjesno da će protiv jednog lica biti podnesen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu ugrožavanja bezbjednosti prijetnjom. Podneseno je niz zahtjeva za pokretanje prekršajnih postupaka zbog narušavanja javnog reda i mira, a Sud će odlučiti o odgovornosti tih pojedinaca - kaže Vasiljević.

Dio jedinica za podršku CJB Istočno Sarajevo i juče je bio u Han Pijesku kao podrška lokalnoj policiji, a specijalni tim je ispitivao učesnike nemilih događaja.

U informaciji o bezbjednosti, koju je lokalnom parlamentu predstavio komandir policijske stanice u Han Pijesku Miron Vitomir, navodi se da su u prva dva mjeseca 2013. godine evidentirana tri krivična djela i šest prekršaja iz oblasti narušavanja javnog reda. Prema njegovim riječima, počinioci su otkriveni i procesuirani.

Prevoznici

Predsjednik udruženja “Šumatransa” Rade Mumović je istakao da zbog ukidanja stovarišta i poništenja tendera o prevozu građe za 2013. godinu prevoznici iz Han Pijeska razmišljaju da se kolektivno odsele u drugu opštinu.

- Prevoznici iz Han Pijeska imaće mogućnost da rade za gazdinstvo i da prevoze sirovine za “Natron-Hajat” Maglaj. Moći će da obavljaju prevoz i drvoprerađivačima koji nemaju svoje sopstvene kamine. Niko neće biti oštećen ukidanjem stovarišta - kaže  v.d. direktora preduzeća “Šume RS” Jakov Galić.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana