Znaci ekonomskog oporavka na tržištu

Glas Srpske
Znaci ekonomskog oporavka na tržištu

BAZEL - Predsjednik Evropske centralne banke Žan-Klod Triše, koji je bio predsjedavajući na skupu vodećih svjetskih centralnih bankara, izjavio je da se na tržištu uočavaju prvi znaci ekonomskog oporavka, prenio je Tanjug.

- Što se tiče privrednog rasta, nalazimo se na prelomnoj tački tog ciklusa -  rekao je Triše na sastanku  Banke za međunarodna poravnanja u Bazelu i dodao da niz nedavnih izvještaja "ohrabruje, ali da još nije vrijeme za opuštanje".
Centralne banke niza zemalja su skresale svoje ključne kamatne stope, a vlade ubrizgale milijarde dolara u svoje privrede kako bi suzbile najdublju svjetsku recesiju od Drugog svjetskog rata, podsjetila je agencija "Blumberg".

Prvi znaci, uključujući najveći porast potrošačkog povjerenja u SAD u aprilu za više od dvije godine, najveći oporavak industrijske proizvodnje u SAD od 2005. i povećanje industrijskih porudžbina u Njemačkoj u martu, po prvi put za sedam mjeseci ukazuju da je potonuće globalne privrede možda dostiglo dno.

Triše je kazao da će centralne banke, po povećanju rasta globalne privrede, morati da smanje svoju podršku privredi i vrate se normalnoj situaciji, ali i "da će činiti sve što je neophodno, kad je riječ o vanrednom mjerama, dokle god je to neophodno".

Međunarodni monetarni fond saopštio je juče da želi  da se u evropskim bankama sprovede takozvani "test stresa", kakav se primjenjuje u američkim bankama, prenijela je Srna.

Direktor MMF-a za Evropu Marek Belka izjavio je da bi ovaj test trebalo da sprovedu nacionalni supervizori u svakoj evropskoj zemlji.

MMF       

Ekonomije evropskih zemalja oporaviće se u drugoj polovini sljedeće godine ako vlasti preduzmu nove mjere kako bi pomogle finansijskom i kreditnom sektoru, objavio je juče  Međunarodni monetarni fond, prenijela je Srna.

- Neophodna je dodatna akcija, posebno u finansijskom sektoru, kako bi se obnovilo povjerenje u tržište u svim zemljama navodi se u novom izvještaju MMF o Evropi.

U dokumentu se napominje da će ekonomski pad, čak i uz sprovođenje odlučnih koraka, potrajati do početka 2010. godine, te da će oporavak biti postepen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana