Zlato postaje sigurno utočište ulagačima

Glas Srpske
Zlato postaje sigurno utočište ulagačima

CIRIH - Investicije u zlato tokom ove godine biće povećane se 60 odsto, što će uz povećanje njegove cijene dovesti do prave "zlatne revolucije", smatraju eksperti švajcarske kompanije "LGT kapital menadžment".

U idućih  mjesec cijena zlata će, prema procjenama analitičara, ponoviti istorijski maksimum i dostići 1.250 dolara za finu uncu (31,1 gram).

Eksperti očekuju da će u iduća tri mjeseca cijena zlata dostići 1.300 dolara za uncu, a za godinu dana čak 1.450 dolara.

- Rast cijena zlata može se objasniti strahom i "maglovitom budućnošću", zbog kojih investitori pokušavaju da zaštite sredstva od mogućih potresa i povećavaju tražnju plemenitih metala - navodi se u izvještaju "LGT", prenose agencije.

Švajcarska kompanija prognozira da će se ove godine investiciona tražnja zlatnih poluga povećati na 300 tona, sa 187 tona lane, a 2011. godine će dostići 400 tona.

Cijena zlata je rasla devet godina zaredom, povećavši se od kraja 2005. godine do danas za gotovo dva puta.  

Stručnjaci "Goldman Saksa" procijenili da će za 12 mjeseci cijena zlata porasti na 1.335 dolara za uncu.

Analitičari navode da je pad povjerenja u vodeće svjetske valute učinio zlato privlačnim za ulagače.

Ekonomisti predviđaju da bi neodrživi dug SAD i Evrope mogao da dovede do devalvacije valuta.

- Takav potez će sigurno da podstakne hiperinflaciju, kakva već godinama postoji u nekim zemljama Latinske Amerike. Devalvacija vrijednosti glavnih svjetskih valuta vjerovatno bi dovela do globalne panične kupovine dragocjenih metala, što bi moglo da podigne cijenu zlata do neviđenih visina - objašnjavaju analitičari.

Dodaju da svi oni koji brinu o inflaciji, vole zlato.

- Ono i jeste mjesto za sklanjanje vrijednosti. Stoga je i rješenje za mnoge investitore - kažu u  Benk ov Amerika.

MMF

Prodaja zlata Međunarodnog monetarnog fonda, navode iz  "LGT", mogla bi da "prikoči" tržište. Odbor direktora MMF-a u septembru prošle godine odlučio je da proda 403 tone zlata, od čega su polovinu kupule Indija, Mauritanija i Šri Lanka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana