Zlato ponovo u funkciji novca

Glas Srpske
Zlato ponovo u funkciji novca

CIRIH - Kompanija "SIX Securities Services", preko koje klijenti švajcarske berze SIX plaćaju transakcije, odobrila je da se zlato koristi kao platežno sredstvo.

Predstavnici kompanije izjavili su da su odlučili da dozvole plaćanje berzanskih transakcija pomoću zlata podstaknuti interesovanjem investitora za taj plemeniti metal, prenijele su agencije.

Zlato je, faktički, postalo još jedna valuta u kojoj berzanski klijenti vrše svoje proračune.

Cijene zlata neprekidno rastu već duži niz godina, s obzirom na to da investitori u tom plemenitom metalu vide sigurnu luku za svoja ulaganja u vrijeme značajnih kursnih oscilacija dolara i evra pod uticajem krize u evrozoni i problema u američkoj privredi.

Cijena zlata u ponedjeljak je na Londonskoj berzi metala dostigla 1.816,40 dolara za finu uncu, u poređenju sa 1.810,73 dolara na zatvaranju berzi u petak.

- Interesovanje za zlato raste, a uz dalje prisutne probleme u evrozoni i u finansijskom sistemu, tražnja niskorizične aktive ostaće na visokom nivou - izjavio je analitičar Komercbanke Karsten Frič.

Generalni direktor "AngloGold Ashati", trećeg po veličini proizvođača zlata u svijetu, smatra da će u 2012. godini zlato poskupjeti na 2.200 dolara za uncu zbog lošeg stanja američke i evropske ekonomije.

Centralne banke

Centralne banke evropskih zemalja počele su masovno da kupuju zlato, a od početka godine je, poslije više od dvije decenije, prvi put zabilježena neto kupovina ovog plemenitog metala.

Od početka godine centralne banke evropskih zemalja su, prema podacima ECB-a i MMF-a, povećale svoje rezerve u zlatu za 25.000 unci (0,8 tona).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana