Zlato najskuplje u istoriji

Glas Srpske
Zlato najskuplje u istoriji

NjUJORK - Cijena zlata probila je još jedan rekord - prvi put u istoriji zlatom je trgovano za više od 1.500 dolara za uncu.

Ugovorena cijena zlata za isporuku u julu u utorak je povećana za 60 centi do 1.493,50 dolara, nakon što je ranije dostigla rekordnih 1.500,50 dolara po unci, prenijele su agencije.

Cijena zlata je već neko vrijeme u usponu, čemu dobrim dijelom pogoduje slabljenje američkog dolara, što izaziva nesigurnost na tržištu. Investitori su zbog slabog dolara prisiljeni tražiti alternativu, a pronašli su je u zlatu.

Inflacija, protiv koje se zlato često uzima kao zaštita, bila je u oštrom porastu u ekonomijama u razvoju, a sve više postaje i problem u Evropi.

Novom skoku cijene zlata pogodovala je i agencija "Standard end Purs", koja je svoju dugotrajnu procjenu stabilnosti američkog spoljnog duga izmijenila iz "stabilan" u "negativan". Nesigurnost na globalnom finansijskom tržištu uzrokovala je polagani rast cijene zlata u posljednjim mjesecima.

Direktor za upravljanje robom u njujorškoj finansijskoj kompaniji CPM Karlos Sančez izjavio je da cijena zlata može ići do 1.550 dolara za uncu u sljedećih nekoliko sedmica, ako ulagači budu usredotočeni na politički zastoj u Vašingtonu.

- Sljedeći veliki događaj za tržište zlata je majski rok do kada američki Kongres treba da podigne gornju granicu zaduženja zemlje sa sadašnjih 14.300 milijardi dolara - rekao je Sančez.

Plemeniti metali

Cijena srebra takođe je bila u porastu, pa je sa 43,75 dolara za uncu na najvišem nivou u tri decenije.

Od početka godine srebro je poskupjelo za 40 odsto, a zlato pet odsto.

Platina se juče prodavala po 1.784,50 dolara za uncu, prema 1.772,65 a paladijum za 738,72 prema 739,93 dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana