Zlatan Klokić o strategiji podsticanja stranih ulaganja u RS: Bolje poslovno okruženje ključ za dolazak kapitala

Vedrana Kulaga
Zlatan Klokić o strategiji podsticanja stranih ulaganja u RS: Bolje poslovno okruženje ključ za dolazak kapitala

Banjaluka - Poboljšanje konkurentnosti i unapređenje poslovnog okruženja, jačanje institucionalnih kapaciteta i razvoj partnerskih odnosa, te promocija ciljanih sektora i tržišta ključne su oblasti na kojima će raditi RS kako bi pojačala priliv stranih investicija.

Narodna skupština RS usvojila je nedavno Nacrt strategije podsticanja stranih ulaganja u RS do 2020. godine sa pratećim akcionim planom. Ona je usmjerena na stvaranje stimulativnog investicionog ambijenta za povećanje stranih ulaganja u RS, što bi doprinijelo njenom ukupnom privrednom razvoju i uticalo na otvaranje novih radnih mjesta, povećanje konkurentnosti, stvaranje nove vrijednosti, poboljšanje platnog bilansa i razvoj privatnog sektora.

Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS Zlatan Klokić ističe da je, pored tržišta kao jednog od ključnih motiva za izbor lokacije, značajan faktor za strane investitore poslovna klima.

- S ciljem unapređenja poslovne klime i konkurentnosti date su konkretne mjere koje se odnose na niz oblasti kao što su nastavak unapređenja početka poslovanja kroz uvođenje elektronske registracije privrednih društava, unapređenje uslova za izdavanje građevinskih dozvola i registraciju zemljišta, infrastrukture kvaliteta, preduzetničke infrastrukture, klastera, inovacija i druge - ističe Klokić.

Drugi bitan faktor za privlačenje investitora, prema njegovim riječima, su institucije.

- To se odnosi i na republičke i na institucije na lokalnom nivou. Njihovo jačanje i saradnja je veoma važna jer omogućava neposrednu podršku ulagačima od tačke kontakta do ulaganja. Najčešće ovo ne zahtijeva nikakve institucionalne promjene, već odluku o tome kako će se sa ulagačima raditi na transparentan i efikasan način - kaže Klokić.

Jedinice lokalne samouprave označene su kao značajan faktor za privlačenje stranih ulaganja i zbog toga je poseban dio strategije privlačenja stranih ulaganja posvećen njihovim aktivnostima i saradnji sa republičkim nivoom.

- Jačanjem konkurentnosti lokalnih jedinica samouprave direktno se utiče na konkurentnost RS. Ministarstvo već sprovodi niz aktivnosti sa lokalnim zajednicama s ciljem standardizacije opštinskih usluga prema investitorima. To činimo kroz formirani Savjet za strane investitore, pokretanje regionalnog projekta sertifikacije opština sa pozitivnim poslovnim okruženjem i uspostavljeni program brige o postojećim investitorima. Ti programi pokazali su se kao značajan napredak u saradnji sa lokalnim zajednicama - navodi Klokić.

Govoreći o trećoj oblasti, Klokić ističe da je promocija veoma važna i da je na tom polju ostvaren značajan napredak.

- Aktivan je i vrlo posjećen sajt njnjnj.investsrpska.com, organizovano je niz konferencija i privrednih skupova u zemlji i inostranstvu, a ojačana je uloga predstavništava RS u inostranstvu. Strategijom su predviđene promotivne aktivnosti u kontekstu postojećih kapaciteta i institucionalnih okvira, ali naglašavajući potrebu savremenih metoda promocije kao što su direktni marketing ili strateški i ciljani odnos sa medijima, a posebno uspostavljanje jače spone sa dijasporom RS s ciljem aktiviranja njihovog investicionog potencijala - rekao je Klokić.

Privlačenje stranih ulaganja u uslovima nedovoljne domaće akumulacije predstavlja jedan od strateških ciljeva svake zemlje, a posebno male i otvorene privrede kao što je RS.

- Do sada je najveći dio stranih ulaganja u RS ostvaren radi pristupa tržištu i resursima, što je uobičajeno za pojedine razvojne faze privrede. Strategijom podsticanja stranih ulaganja želimo da stvorimo uslove za povećanje priliva stranih investitora koji teže povećanju efikasnosti, a posebno onih koji će doprinijeti prenosu znanja i tehnologija, povećanju izvoza i integraciji privatnog sektora RS u globalne lance vrijednosti - kazao je Klokić i dodao da strategiju prati akcioni plan za naredni dvogodišnji period, koji će biti revidiran shodno promjenama na domaćem i međunarodnom planu.

Ulaganja

Ukupna strana ulaganja u RS zaključno sa 30. septembrom 2015. godine iznose 4,301 milijardu KM, a najveće realizovane investicije su iz Srbije, Rusije i Velike Britanije.

U Ministarstvu za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS ističu da je konstantan rast broja novoregistrovanih firmi sa stranim ulogom. Prema podacima Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge, u RS je u 2015. godini zaključno sa krajem novembra registrovano 169 novih privrednih društava sa elementima stranih ulaganja, dok ih je u 2014. godini registrovano 131.

Konkurentske prednosti RS

Poreska politika

RS ima poresku politiku koja je među najstimulativnijim u regionu. Stopa poreza na dobit je deset odsto i među najnižim je u okruženju i Evropi. Ukinut je porez na dividendu, što nije slučaj u zemljama regiona, a investitor ostvaruje niz poreskih olakšica i za godišnji dohodak ukoliko ima status kvalifikovanog investitora.

Geostrateška pozicija

RS se nalazi na samoj granici EU i ima režime slobodne trgovine sa zemljama CEFTA i EFTA regiona. Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU potencijalnim investitorima omogućava pristup velikom tržištu na principima slobodne trgovine.

Prirodni resursi

Srpska raspolaže značajnim prirodnim resursima. Cilj je privlačenje domaćih i stranih ulagača koji će biti usmjereni na više faze prerade sirovina i omogućiti efikasnije korišćenje prirodnih resursa, zapošljavanje domaće radne snage, uključivanje domaćih privrednika i izvoza proizvoda više faze obrade.

Niži troškovi i liberalni zakoni

Niži troškovi čine RS konkurentnijom od niza zemalja regiona i ostataka Evrope, a to se posebno odnosi na cijenu električne energije. Zakon o stranim ulaganjima je liberalizovan i ne postoji razlika između domaćih i stranih investitora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana