Zimbabveu ostalo samo 217 dolara!

Agencije
Zimbabveu ostalo samo 217 dolara!

Harare - Zimbabve se nalazi u finansijskom kolapsu, a u državnoj kasi je preostalo svega 217 dolara, objelodanio je ministar finansija te zemlje Tendej Biti.

Tolika suma je, po riječima Bitija, ostala u državnoj blagajni nakon što su isplaćene plate državnim službenicima. On je dodao da neki od tih činovnika imaju znatno više novca nego što ga trenutno ima u trezoru zemlje.

Ekonomska situacija u Zimbabveu počela je naglo da se pogoršava početkom protekle decenije, kada je predsjednik te afričke države Robert Mugabe naredio oduzimanje zemlje farmerima koji su mahom bili porijeklom iz Velike Britanije i nekih drugih evropskih zemalja.

Takva politika izazvala je pad povjerenja investitora, a proizvodnja u Zimbabveu je drastično opala, posebno poslije uvođenja međunarodnih sankcija toj zemlji, prenose agencije.

Međunarodne sankcije i drugi problemi izazvali su u Zimbabveu i veliki pad deviznog priliva od stranih turista, a zbog opšteg privrednog kolapsa ta zemlja je, poslije razorne hiperinflacije u 2009. godini, prestala da koristi sopstvenu valutu i prešla na dolar.

Uprkos izvjesnom poboljšanju ekonomske situacije u toku prošle godine, ekonomija Zimbabvea je, prema ocjeni eksperata, još u vrlo lošem stanju, a uslovi poslovanja su otežani usljed bitno umanjene likvidnosti, nestabilnosti u snabdijevanju strujom i nedostatka radne snage.

Državni budžet Zimbabvea za ovu godinu utvrđen je, inače, na sumu od 3,8 milijardi dolara, a prema ocjeni ekonomista zemlja bi trebalo da ostvari petoprocentni privredni rast. Ministar finansija je, međutim, ukazao da će se Harare obratiti drugim državama za finansijsku pomoć.

Dobri poznavaoci ekonomske situacije u Zembabveu navode da u zemlji sada oko 90 odsto radno sposobnog stanovništva nema posao, a veliki broj farmi koje su ranije oduzete evropskim zemljoposjednicima je potpuno zapušten.

Dijamanti

Zimbabve je prodao dijamante u vrijednosti od skoro 685 miliona dolara prošle godine i očekuje ove godine da duplira proizvodnju, rekao je predsjednik javne Kompanije za razvoj rudnika Zimbabvea Gudvils Masimirembva.

On je dodao da Zimbabve planira da poveća proizvodnju sa osam miliona karata 2012. na 16,7 miliona karata 2013. godine. Ovaj zvaničnik optužio je SAD da sprečavaju Zimbabve da "proda onoliko dijamanta koliko želi time što prijeti potencijalnim kupcima".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana