Žene preduzetnice rezultatima ruše predrasude

Danijela Bajić
Žene preduzetnice rezultatima ruše predrasude

BANjALUKA - Žene, koje su nova snaga ekonomije Republike Srpske rade rame uz rame sa svojim muškim kolegama i uspješno vode mnoga preduzeća te više nema sektora u domaćoj privredi, a da nježniji pol nije prisutan, poručeno je u petak sa šeste konferencije i trećeg sajma preduzetništva žena pod nazivom “Održivost kao imperativ”.

Na sajmu su učestvovala 23 privredna društva iz oblasti prerade hrane, vinarije, destilerije, predstavnici turizma, zaštite intelektualnih prava i informacionih tehnologija, koja su svoje proizvode i informacije o uslugama izložila u prostorijama Privredne komore RS u Banjaluci.

Saglasne su da je veliki izazov biti žena na rukovodećim pozicijama u biznisu, ali nije nemoguće, o čemu svjedoče rezultati koji svakodnevno postižu.

Da nije lako biti na čelu kolektiva koji čini veliki broj žena smatra i Mira Lazić, koja rukovodi preduzećem “Sana Elvis” iz Novog Grada, koje proizvodi intimni veš, spavaći program te trenerke i majice.

- Svoje proizvode, pored BiH, plasiramo i na tržište Hrvatske, Njemačke i Italije. Stoga ovaj događaj za nas je vrlo važan, jer stičemo nova partnerstva i razmjenjujemo iskustva, koja nam otvaraju mogućnost za još bolji plasman - rekla je Lazićeva.

Predstavnica Mesne industrije “Trivas” iz Prnjavora Maja Preradović rekla je da žena mora da se daje mnogo više u svakom biznisu.

- Teže je i prepreka je mnogo, ali nije nemoguće. Sve predrasude i diskriminaciju mudra žena može da iskoristi i okrene u svoju prednost. Ova vrsta druženja nam dodatno daje vjetar u leđa da nastavimo - kazala je Preradovićeva.

Ministar trgovine i turizma RS Denis Šulić je izrazio zadovoljstvo što žene u sve većoj mjeri preuzimaju rukovodeća mjesta u firmama, ali i osnivaju svoja privredna društva te istakao da je ovaj sajam vrlo značajan događaj, jer je privreda žila kucavica Srpske.

- Žene su kako stub porodice tako i stub Republike Srpske. Resorno ministarstvo i Vlada Srpske pomažu ženama u privredi i to ćemo nastaviti i dalje da radimo - rekao je Šulić.

Predsjednik Privredne komore RS Pero Ćorić je kazao da su žene pokazale da mogu raditi u svim segmentima privrede te da su predanije, odgovornije i posvećenije poslu od muškaraca.

- S obzirom na njihov entuzijazam siguran sam da će na čelu sve više preduzeća biti žene, koje će pokretati i sopstvene biznise - kazao je Ćorić.

Sekretar Privredne komore RS Dragana Kokot rekla je da je ovogodišnja konferencija posvećena održivosti poslovanja.

- Privredna komora Srpske nastoji da informiše naše članice o zahtjevima koji sve intenzivnije dolaze iz EU u smislu održivosti poslovanja, dokazivanja porijekla energije, porijekla repromaterijala i zaštite na radu - rekla je Kokotova i dodala da su ti zahtjevi bitni ukoliko preduzeća žele izvoziti u zemlje EU.

Podrška

Politička savjetnica u delegaciji Evropske unije u BiH Biljana Barović rekla je da kancelarija EU rado podržava sve projekte koji osnažuju žene te da će to nastaviti u budućnosti da rade.

- Kada žene rade u našoj ekonomiji onda i privreda raste. Više žena u poslovnom sektoru ima opravdanost zbog čega želimo da im dodatno pomognemo. Moramo da uklonimo sve prepreke i barijere - kazala je Barovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana