Zemlje OPEC-a ipak smanjuju proizvodnju nafte

Glas Srpske
Zemlje OPEC-a ipak smanjuju proizvodnju nafte

BEČ - Ministri za naftu Organizacije zemalja izvoznica petroleja (OPEC) složili su se juče da smanje produkciju za više od 500.000 barela dnevno u kompromisu kojim treba da se izbjegne novi potres na tržištu, a istovremeno ojača posrnula cijena, prenosi Beta.

Neočekivana odluka ministarskog sastanka u Beču odmah je podigla cijenu nafte za jedan dolar, na 104,26 dolara za barel.

Saopštenje OPEC-a je odraz napora naftaškog kartela da pokrije ključne tačke na tržištu koje je, koliko u julu, prošlo kroz zenit rekordnih cijena od blizu 150 dolara za barel, do pada od gotovo 30 procenata tokom posljednja dva mjeseca.

Nafta je najviše izgubila na vrijednosti u utorak, pred jučerašnju odluku OPEC-a, padom od 3,08 dolara na 103,26 dolara za barel, što je najniže od 1. aprila.

OPEC precizira da se organizacija složila da proizvodi 28,8 miliona barela nafte dnevno.

Predsjednik Šakib Helil kaže da nova kvota znači da su se 13 država članica dogovorile da smanje produkciju za 520.000 barela dnevno.

Dolar

Američka je valuta juče oslabila na deviznim tržištima jer su poteškoće "Lehman Bradersa" pokazale da kreditna kriza u SAD-u još nije završena, a negativno na dolar utiče i rast cijene nafte. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, pao je 0,2 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana