Zemlje evrozone već su u recesiji

Glas Srpske
Zemlje evrozone već su u recesiji

BRISEL - Ekonomija evrozone je tehnički već u recesiji, a ekonomski rast će sljedeće godine biti praktično na nuli, saopštila je juče Evropska komisija, pozivajući države regiona na koordinisanu akciju za podršku rastu, javio je Tanjug.

- Na ekonomije Evropske unije snažno utiče sadašnja finansijska kriza. I dok su znatne mjere koje su preduzete za stabilizaciju finansijskih tržišta počele da vraćaju povjerenje, situacija ostaje neizvjesna, a rizici za budućnost značajni - navodi se u ekonomskoj prognozi koju EK objavljuje dva puta godišnje.

Ekonomski rast u 15-članoj evrozoni usporiće se, prema procjeni Komisije, na 0,1 odsto sljedeće godine, za očekivanih 1,2 procenta u ovoj. Procjena rasta za 2010. je nešto bolja - 0,9 odsto.

- Potrebna nam je koordinisana akcija na nivou Unije da bismo potpomogli ekonomiju, slično onome što smo učinili za finansijski sektor - izjavio je evropski komesar za ekonomska i monetarna pitanja Hoakin Almunija.

Bruto domaći proizvod, prema procjeni Komisije, je u trećem kvartalu 2008. godine pao u evrozoni, ali i u čitavoj EU.

Pošto se BDP u evrozoni smanjio i u drugom kvartalu, to bi značilo pad u dva uzastopna tromjesečja, što je definicija tehničke recesije.

- Prognoza ostaje i nadalje mračna, jer je nekoliko ekonomija u EU već u recesiji, ili blizu nje - navodi se u izvještaju Komisije.

EK očekuje da tri najveće ekonomije evrozone, odnosno njemačka, francuska i italijanska uopšte neće imati rast sljedeće godine, dok će Irska i Španija imati negativnu stopu rasta. Irska je već u recesiji, kaže Komisija, kao i dvije baltičke države koje ne koriste evro, Estonija i Letonija.

Ovo je, navodi se u analizi, i dalje bolje od izgleda za ekonomije SAD i Japana, u kojima se očekuje negativan rast od 0,5 i 0,4 odsto u 2009. godini.

Prema procjeni EK, godišnja stopa inflacije će u evrozoni sljedeće godine najvjerovatnije pasti na 2,2 odsto, sa ovogodišnjih procijenjenih 3,5 procenata i dalje se smanjiti na 2,1 procenat u 2010. godini.

Njemačka

Mjere koje će biti predstavljene javnosti u srijedu a trebalo bi da pomognu Njemačkoj da prebrodi globalnu finansijsku krizu omogućiće otvaranje, odnosno garantovaće očuvanje gotovo milion radnih mjesta, kazao je njemački ministar privrede Mihael Glos.

- S tim popisom mjera koje će ove sedmice biti usvojene u vladi moći ćemo da mobilišemo više od 30 milijardi evra dodatnih ulaganja - kazao je Glos.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana