Zemlje evrozone izašle iz recesije

Glas Srpske
Zemlje evrozone izašle iz recesije

BRISEL - Privreda evrozone ostvarila je u trećem ovogodišnjem kvartalu rast od 0,4 odsto u odnosu na prethodno tromesečje, što znači da su zemlje evrozone izašle iz recesije, saopšteno je u petak iz statističke agencije Evropske unije (Evrostat), prenijele su agencije.

Mjereno prema godišnjoj osnovi, 16-člana evrozona, stoji u izvještaju Evrostata, imala je u proteklom kvartalu pad bruto društvenog proizvoda (BDP) od 4,1 odsto, poslije pada u drugom tromesečju od 4,8 procenata.

Ekonomisti ovo objašnjavaju time da je blagi rast BDP-a u zoni evra tokom prošlog kvartala ostvaren uglavnom zahvaljujući skoku izvoza dvije vodeće ekonomije, njemačke i francuske, uprkos slaboj potrošačkoj tražnji u regionu. Ekonomisti su prethodno prognozirali poluprocentni skok BDP-a u evrozoni, a preliminarni podaci Evrostata pokazuju da je ta procjena bila preoptimistična.

Francuska i Njemačka, čije su ekonomije vodeće u 16-članoj evrozoni, izašle su iz recesije u prethodnom kvartalu, a uspon privredne aktivnosti u ove dvije zemlje tokom trećeg kvartala bio je niži nego što se očekivalo.

Njemački BDP je u periodu jul-septembar uvećan 0,7 odsto u odnosu na prethodno tromesečje, što je ispod očekivanog rasta od 0,8 procenata. Istovremeno je u trećem tromjesečju francuski BDP porastao 0,3 procenta, upola manje nego što su prognozirali ekonomisti.

Agencije podsjećaju da je njemačka vlada do sada potrošila oko 85 milijardi evra da bi izvela vodeću evropsku privredu iz najteže krize poslije Drugog svjetskog rata.

Velika Britanija, koja je jedna od vodećih privrednih sila u Evropskoj uniji, ali nije članica zone evra, u prošlom kvartalu je imala pad privredne aktivnosti od 0,4 odsto.

U SAD je tokom trećeg kvartala registrovan privredni rast od 3,5 odsto, a većina ekonomista naglašava da je ta ekspanzija uglavnom posljedica realizacije vladinog stimulativnog paketa vrijednog 787 milijardi dolara, koji je znatno uticao na rast potrošačke tražnje.

Prognoze

Najnovije procjene eksperata vodećih međunarodnih finansijskih institucija govore u prilog tome da bi globalna ekonomija iduće godine mogla da ostvari skromnu ekspanziju od 1,2 odsto, poslije očekivanog pada privredne aktivnosti u 2009. godini od približno pet procenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana