Zemlje da riješe budžetske probleme

Glas Srpske
Zemlje da riješe budžetske probleme

BRISEL - Predsjednik Evropskog savjeta Herman van Rompej pozvao je juče lidere 27 članica Evropske unije da preduzmu mjere za rješavanje problema u svojim ekonomijama, kao i da reformišu budžetske propise da bi spriječili ponavljanje pogubne dužničke krize.

Lideri članica EU na samitu u Briselu trebalo bi da usvoje strategiju postojanog ekonomskog rasta i otvaranja novih radnih mjesta, a pozvani su i da ojačaju ekonomsku uniju i time odbrane sistem evra, prenijele su agencije.

Analitičari ističu da je cilj samita da se tržištima pruži uvjeravanje da je najteži dio krize evra obuzdan, dok se s druge strane očekuje da će Španija, poput Grčke, zatražiti finansijsku pomoć EU zbog prezaduženosti.

Zvaničnici EU i Španije demantovali su da će do toga doći i ističu da ne planiraju da na samitu razgovaraju o mogućnosti pružanja finansijske pomoći Madridu.

Britanski premijer Dejvid Kameron, koji prvi put učestvuje na samitu EU u svojstvu premijera, rekao je da će njegova zemlja preuzeti veoma aktivnu ulogu u EU.

- Finansijske i privredne reforme su veoma važne i Britanija podržava napore Unije u tom pravcu, ali ipak je najvažnije da se obezbijedi da evropska privreda ponovo krene naprijed - rekao je Kameron.

Njemačka kancelarka Angela Merkel kazala je prije samita da će se zalagati za uvođenje strožih budžetskih pravila i da će podržati Španiju u reformi zakona o radu i uvođenju mjera štednje.

- Najprije treba da vidimo šta je Španija uspjela da uradi tokom proteklih sedmica - rekla je Merkelova.

Predsjednik Konfederacije evropskih sindikata Džon Monk strahuje da će kresanje državnih budžeta širom Evrope izazvati veću recesiju, te predlaže iznalaženje drugih načina za izlazak iz krize, uključujući smanjenje troškova država.

Analitičari navode da će evropski lideri u Briselu najvjerovatnije podržati prijedloge o uvođenju poreza na bankarske transakcije, jer će to garantovati da će finansijske institucije platiti svoj dio cijene neke buduće krize. Očekuje se da će se evropski lideri složiti da Island uskoro počne pregovore o učlanjenju u EU.

Grčka

Premijer Grčke Jorgos Papandreu rekao je uoči samita u Briselu da ostvarivanje grčkog programa reformi teče prema planu. Papandreu je dodao da problem grčke dužničke krize iznosi na vidjelo slabosti međunarodnog tržišta. Predložio je da se postojeći mehanizmi iskoriste za podršku finansijskoj stabilnosti koji bi mogli i trebalo bi da budu institucionalizovani i dopunjeni nekim podsticajnim fondom, kao što je Evropski monetarni fond.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana