Zemljama u tranziciji neophodna tranzicija

Marina Čigoja
Zemljama u tranziciji neophodna tranzicija

BANjALUKA - Zemljama u tranziciji koje se suočavaju sa ogromnim ekonomskim problemima i izazovima neophodna je sveobuhvatna reforma, zasnovana prije svega na korišćenju sopstvenih resursa, kako bi se uspješno pozicionirale na globalnom tržištu.

Rekao je to juče u Banjaluci na otvaranju Prve međunarodne naučne konferencije "Ekonomski razvoj i preduzetništvo u privredama u tranziciji" profesor Ekonomskog fakulteta banjalučkog Univerziteta Jovo Ateljević.

On je dodao da svi pokazatelji govore da tranzicija u većini zemalja nije uspjela i da je prisutno veliko siromaštvo.

- Masa zemalja je u velikim problemima, možda više sada nego prije tranzicije. Došlo je do haosa u privatizaciji državnih preduzeća koja uglavnom nije bila regularna. Mnogo velikih državnih firmi je propalo ili se nisu uspješno reformisale. EU je sada jedna gomila birokrata koji nemaju neku jasnu strategiju za razvoj ne samo malih, nego i velikih ekonomija - rekao je Ateljević.

Kada su RS i BiH u pitanju, on je istakao da je potrebno napraviti sveobuhvatnu strategiju kako bi se stvorili uslovi da se reformiše cijelo društvo i ekonomija.

Profesor Univerziteta Ričmond u Londonu Vasilis Fouskas naglasio je da EU nije uspjela da riješi ključne probleme perifernih ekonomija, među kojima je i konkurentnost na globalnom tržištu.

- Opcija takvih ekonomija je da se nadograđuju i koriste komparativne prednosti koje imaju kao što su poljoprivreda, zemljište, solarna energija, odnosno da izgrađuju svoje produktivne kapacitete, a ne samo usluge i finansijske usluge, jer uvođenje sve više finansiranja signalizuje kraj kapitalizma - rekao je Fouskas.

Ministar nauke i tehnologije RS Jasmin Komić istakao je da se RS i BiH suočavaju sa izazovima u oblasti preduzetništva i ekonomskog razvoja, zbog čega je održavanje ovakvih konferencija izuzetno značajno.

- Pred nama stoji niz izazova u vezi sa ekonomskim pitanjima. Na konferenciji će biti analizirana i ponuđena rješenja koja će pomoći svim nivoima vlasti u RS i BiH da donesu odluke koje će se odnositi na napredak i razvoj ekonomije i preduzetništva. Uvjeren sam da rezultati neće izostati - rekao je Komić.

Na konferenciji koja će trajati do sutra prisutni su brojni stručnjaci iz Velike Britanije, Švedske, Hrvatske i drugih zemalja.

Kuzmanović

Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti RS Rajko Kuzmanović istakao je da se RS želi uključiti u tokove razvoja ekonomije.
- Nauka je pokretačka snaga u svim sferama, pa i kod nas. Pogotovo je to bitno za zemlje u razvoju. RS i BiH su ona teritorija koji zahtijeva da se nauka uključi u svaki segment razvoja ekonomije i vjerujem da će učešće dvadesetak međunarodnih eksperata dati određen podsticaj za razvoj ekonomije - rekao je Kuzmanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana