Željka Cvijanović: Južni tok donosi milijardu evra

Agencije
Željka Cvijanović: Južni tok donosi milijardu evra

Beograd - "Južni tok" je decenijski projekat, koristan za oba entiteta - RS i FBiH, izjavila je premijer Srpske Željka Cvijanović.

Ona je izrazila nadu da će, zbog koristi koju donosi "Južni tok", biti promijenjena praksa otežavanja i usporavanja donošenja odluka na nivou BiH.

- BiH je složena državna zajednica u kojoj nije lako realizovati i očigledne ekonomski i strateški važne projekte. Brojne su predrasude i parcijalni interesi, koje smo već vidjeli na primjeru revitalizacije naftne industrije. Taj izuzetan projekat važan je po osnovu prikupljanja indirektnih i drugih poreza, omogućuje regularan razvoj tržišta, sigurnost snabdijevanja i mogućnost svih vidova kontrole, ali je imao izuzetne prepreke u realizaciji - kazala je Cvijanovićeva za bilten Nacionalnog naftnog komiteta Srbije.

Ona je istakla da je ukupna procijenjena investiciona vrijednost izgradnje kraka "Južnog toka" ka RS oko milijardu evra.

- Procijenjena investiciona vrijednost, koja će biti potvrđena tek izradom studije tehno-ekonomske opravdanosti, doseže blizu milijardu evra. Ako se najmanje trećina troškova veže za direktno angažovanje firmi iz RS, onda je to prvi vidljiv pozitivan pokazatelj - rekla je Cvijanovićeva i dodala da će u prvom dijelu ove godine biti formirana zajednička kompanija između preduzeća "Gas-Res" iz RS i ruskog "Gasproma", koja će biti nosilac izgradnje kraka "Južnog toka" kroz RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana