Zelik: Hitan plan za Grčku

Agencije
Zelik: Hitan plan za Grčku

Vašington - Predsjednik Svjetske banke Robert Zelik upozorio je da Evropa mora pripremiti hitan plan za slučaj izlaska Grčke iz evrozone, prenose agencije.

- Ne možemo predviđeti ishod grčkih izbora i da li će nova vlada voditi teške pregovore za više subvencija radije nego tražiti da napuste evrozonu - naveo je Zelik u “Fajnenšel tajmsu”.

Zelik kaže da bi ljeto 2012. moglo da bude “jezivi eho” 2008.

- U ovom krugu, dug evrozone zamijenio je hipoteke kao rizično investiranje. Banke su pod stresom. Deponenti još nisu počeli da bježe, ali počinju da džogiraju - istakao je Zelik.

Grčki partneri u evrozoni su frustrirani, iako izgleda da još imaju volje da ponude značajnu pomoć kako bi izbjegli ubrzanje krize grčkim napuštanjem evra - ako se grčki lideri i javnost obavežu na održiv program.

- Ako Grčka napusti evrozonu posljedice je nemoguće predviđeti, baš kao što je i kolaps Lemana imao nepredvidive posljedice. Lideri evrozone moraju da budu spremni. Neće biti vremena za sastanke niti za diskusije ministara finansija o izlasku iz krize. Kada je na tržištu panika, investitori bježe da spasu ulaganja, izazivajući veće požare – rekao je on.

Predsjednik Svjetske banke navodi da neki smatraju da Evropska centralna banka može suzbiti krizu ako do nje dođe, ali da razlike u viđenima odbora ECB povećavaju sumnju da je u stanju da odgovori brzo, snažno i potpuno.

Zelik upozorava da će se, ukoliko osvane vijest o bankrotu velikih korparacija, zajmodavci povući.

- Kada se finansijsko tržište uplaši,opasnost često udari dvije ili tri veze lanca finansiranja - naglasio je on.

Zelik upozorava da zato lideri evrozone moraju da prate rizike likvidnosti u korporativnim sektoru.

- Ako banke dobiju hitnu pomoć, njihovi rukovodioci moraju da obezbijede da njihovi klijenti budu snabdjeveni kešom – istakao je Zelik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana