Zbog samovolje Jašarevića blokirana Komora

Marina Čigoja
Zbog samovolje Jašarevića blokirana Komora

BANjALUKA - Nakaradni pravilnici u Spoljnotrgovinskoj komori BiH dali su mogućnost smijenjenom generalnom sekretaru ove institucije Faruku Jašareviću da sprovodi samovolju i radeći mimo zakona blokira rad Komore, rekao je “Glasu Srpske” predsjednik STK Bruno Bojić.

Upravni odbor Spoljnotrgovinske komore BiH smijenio je 26. januara Jašarevića zbog povreda radnih dužnosti, ali je on i pored toga nastavio da radi, uzeo pečate Komore, i čak zabranio ulazak u zgradu novoimenovanom v. d. generalnog sekretara Ivanu Mandiću i njegovom zamjeniku Veliboru Peuliću.

Bojić kaže da je u utorak poslao i drugu  urgenciju Tužilaštvu BiH, koje vodi cijeli slučaj, kako bi se ova situacija što prije riješila i stanje u Komori vratilo u zakonske okvire.

- Nama su uzurpirani pečati i onemogućen rad. Odlukom UO Jašarević je imenovan na poziciju generalnog sekretara i odlukom istog tog UO je i smijenjen. Zakonom i Statutom Komore je predviđeno da UO bira i razrješava dužnosti generalnog sekretara, tako da je njegova smjena potpuno legalna. Jašarević je morao da ispoštuje tu odluku, a ovo što on trenutno radi ne može se nazvati nikako drugačije nego samovolja - kazao je Bojić.

Komentarišući to što je Jašarević novoizabranom generalnom sekretaru i njegovom zamjeniku zabranio ulazak u zgradu STK u Sarajevu, Bojić je rekao da je to žalosno.

- Protiv toga sam pokrenuo postupak kod policije i očekujem da se to što prije riješi. Bez obzira na Faruka Jašarevića i one koji ga podržavaju, Spoljnotrgovinska komora će nastaviti da radi - naglasio je Bojić.

Predsjednik UO STK BiH Nihad Imamović rekao je da je Jašarević jednoglasno smijenjen sa dužnosti zbog nepoštovanja odluka Upravnog odbora i činjenice da je mimo odluke UO odobrio oko 600.000 maraka za zamjenu prozora u Komori.

- Postoje i druga saznanja o Jašarevićevom nezakonitom trošenju novca, ali o tome će ocjenu dati revizija - rekao je Imamović.

Jašarević tvrdi da su Mandić i Peulić još u novembru 2010. godine izabrani za zamjenike generalnog sekretara suprotno odredbama Zakona o STK BiH i da je on pokrenuo sudski spor.

Jašarević je rekao da je cijeli predmet na sudu i da ne želi  ništa da komentariše.

Novi pečati

Bruno Bojić je rekao da će u dogovoru sa predsjednikom UO i potpredsjednicima Komore pokrenuti postupak poništavanja pečata koje je Jašarević ukrao i izraditi nove pečate.

- Nevjerovatno je da se neko može na ovakav način ponašati i blokirati rad institucije - kazao je Bojić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana