Zbog po­ja­ča­nih ge­opo­li­ti­čkih ten­zi­ja ras­tu ci­je­ne naf­te i zla­ta

Glas
Zbog po­ja­ča­nih ge­opo­li­ti­čkih ten­zi­ja ras­tu ci­je­ne naf­te i zla­ta

LON­DON, NjUJORK - Naf­ta je u pe­tak na gla­vnoj evrop­skoj ber­zi u Lon­do­nu vri­je­dje­la vi­še od 121 do­lar za ba­rel, na kra­ju se­dmi­ce u ko­joj su ci­je­ne osno­vne ener­get­ske si­ro­vi­ne uve­ća­ne oko šest od­sto, usljed po­ja­ča­nih ge­opo­li­ti­čkih ten­zi­ja po­sle voj­nog su­ko­ba Ru­si­je i Gru­zi­je.

U zaklju­čnom po­slo­vanju na dru­goj in­di­ka­ti­vnoj ber­zi, u Njujor­ku, naf­ta je, u je­dnom tre­nut­ku, u čet­vrtak vri­je­dje­la vi­še od 122 do­lar za ba­rel, a rast ci­je­na zla­ta i dru­gih stra­te­ških me­ta­la mo­gao bi, u ovoj se­dmi­ci, da bu­de re­kor­dan u pro­te­kle 33 go­di­ne, pre­no­si Ta­njug.

Roj­ter­sov in­deks 19 naj­va­žni­jih vi­tal­nih si­ro­vi­na uve­ćan je od po­ne­djeljka do čet­vrtka 6,2 od­sto.

Ja­čanje ten­zi­ja, zbog rus­ko-gru­zij­skog kon­fli­kta uti­ca­lo je da ove se­dmi­ce naf­ta pos­ku­pi naj­vi­še u mi­nu­la dva mje­se­ca, na­vo­di se u agen­cij­skim iz­vje­šta­ji­ma sa Lon­don­ske ber­ze.

Naf­ta je ove go­di­ne re­kor­dno vri­je­dje­la 11. ju­la - 147,27 do­la­ra za ba­rel, ali je u na­re­dnih pet se­dmi­ca po­jef­ti­ni­la vi­še od 20 od­sto.

Skok ci­je­ne zla­ta u pe­tak, za 22,7 do­la­ra po fi­noj un­ci (31,1 gram), ili 2,8 od­sto, na 833 do­la­ra, ta­ko­đe je posljedi­ca sve ja­čih glo­bal­nih ge­opo­li­ti­čkih ten­zi­ja, ali i pa­da kur­sa do­la­ra pre­ma kor­pi va­lu­ta šest naj­ve­ćih ame­ri­čkih trgo­vin­skih par­tne­ra.

Ras­tu­će ci­je­ne naf­te, zla­ta i dru­gih stra­te­ških si­ro­vi­na su di­je­lom i posljedi­ca daljeg za­oš­tra­vanja po­li­ti­čkih odno­sa Mos­kve i Va­šin­gto­na po­sli­je odlu­ke SAD da u Poljskoj in­sta­li­ra ele­men­te pro­ti­vra­ke­tnog šti­ta, ko­ji je, pre­ma ocje­ni rus­kih zva­ni­čni­ka, “upe­ren pro­tiv njiho­ve zemlje”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana