Zbog krize puštaju zatvorenike

Glas Srpske
Zbog krize puštaju zatvorenike

NjUJORK - Guverneri i poslanici parlamenta saveznih država širom SAD usljed budžetske krize razmatraju da iz zatvora puste desetine hiljada zatvorenika.

Drugima koji su već na uslovnoj slobodi, bio bi ukinut nadzor da bi se smanjili troškovi popravnih mjera.

Inicijative koje su u procesu ili koje su predložene mogle bi donijeti jednu od najvećih promjena u popravnoj politici i reforme koje nisu mogle dobiti političku podršku u prethodnoj deceniji obilježenoj oštrim zalaganjem za borbu protiv kriminala, javile su u nedjelju agencije. 

- Mnogi političari kojima to ranije nije politički odgovaralo, sada to mogu da urade pod maskom fiskalne odgovornosti - da sprovedu dobitne programe i mjere, uštede novac i poboljšaju popravnu politiku - rekao je izvršni direktor američke organizacije "Sentensing prodžekt", koja se bavi alternativama kaznene politike Mark Mauer.

U Kaliforniji, čiji je očekivani budžetski deficit 42 milijarde dolara, a zatvori su prenatrpani, guverner Arnold Švarceneger želi da ukine uslovnu slobodu prestupnika koji nisu optuženi za nasilne ili seksualne zločine, i da oslobodi određeni broj zatvorenika, što bi u narednih 18 mjeseci moglo da smanji broj zatvorenika za 15.000. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana