Zbog hipoteka Vlada ne može do Jelšingrada

Dragana Keleč
Zbog hipoteka Vlada ne može do Jelšingrada

BANjALUKA - Zbog "otvorenih" hipoteka, među kojima i ona od 2,4 miliona maraka preduzeća "Euromotor", Vlada Republike Srpske još uvijek ne može da preuzme imovinu, niti da riješi pitanje radnika Fabrike alatnih mašina "Jelšngrad" iz Banjaluke.

Stečajni upravnik u ovom preduzeću Aleksa Nježić kaže da je Vlada uplatila novac i izmirila sve obaveze potrebne za preuzimanje "Jelšingrada", ali da konačni ulazak u posjed preduzeća koče "otvorene" hipoteke.

- Okružni sud u Banjaluci još od maja ove godine nije donio nikakvo rješenje na žalbe, koje je FAM "Jelšingrad" uložio na potraživanja. Imovina preduzeća opterećena je hipotekom, zbog čega ne može biti napravljen diobni bilans kako bi se išlo u potpisivanje ugovora sa Vladom - kazao je Nježić.

On je naglasio da su dugovanja prema radnicima "Jelšingrada" iznosila oko 8,5 miliona, od čega je isplaćeno 1,2 miliona maraka po višem isplatnom redu, dok će se po okončanju hipoteke krenuti u opšti isplatni red.

Predstavnici bivših radnika preduzeća od suda traže što hitnije rješavanje predmeta koji koče revitalizaciju u "Jelšingradu".

Portparol Ministarstva industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Aleksandra Vukašinović rekla je da se od stečajnog upravnika očekuje da završi svoj dio obaveza u vezi sa rasterećenjem imovine preduzeća, kako bi Vlada RS mogla da uđe u posjed firme, koju je kupila na drugom javnom nadmetanju, koje je održano 14. oktobra ove godine.

- Vlada RS kupovinom FAM "Jelšingrad" na sebe je preuzela obavezu održavanja postojeće registrovane djelatnosti, proizvodnju alatnih mašina uz mogućnost uvođenja novih privrednih djelatnosti, zapošljavanje radnika i održavanje proizvodnje - rekla je Vukašinovićeva.

Kupac

Banjalučko preduzeće FAM "Jelšingrad", čija je imovina procijenjena na 24 miliona maraka, kupila je Vlada Srpske za 8.230.000 maraka. Kupac se obavezao da u idućih pet godina nastavi osnovnu djelatnost preduzeća i da ima najmanje 100 zaposlenih, od čega 60 radnika koji su ranije radili u ovom preduzeću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana