Zbog duga UIO RS će blokirati BiH

Vedrana Kulaga
Zbog duga UIO RS će blokirati BiH

BANjALUKA - Republika Srpska će blokirati sve procese odlučivanja o fiskalnim pitanjima u BiH zbog duga Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) prema Srpskoj od 70 miliona maraka.

Rekao je ovo u petak predsjednik RS Milorad Dodik i naglasio da je evidentno da UIO Srpskoj u kontinuitetu duguje 70 miliona maraka.

- To je novac koji obezbjeđuje našu solventnost i likvidnost na dnevnom nivou tako da ćemo blokirati sve procese odlučivanja o fiskalnim pitanja - naglasio je Dodik.

On je podsjetio da je Republika Srpska prije tri godine, zbog nemogućnosti da naplati 13 miliona maraka, podnijela tužbu sudu, koji još nije riješio to pitanje.

- Taj novac nije sporan, ali operativno ono što FBiH uzme i proguta ne može da vrati jer je bure bez dna koje nema novca. BiH samo čini štetu Srpskoj i imamo malo koristi od BiH - rekao je Dodik.

On je podsjetio i na dug FBiH prema RS za isplatu penzija zarađenih u Federaciji i istakao da Srpska isplaćuje penzije zarađene u FBiH za 26.000 penzionera, što od rata do danas iznosi više od 500 miliona i što RS svakog mjeseca košta oko deset miliona maraka.

- Nedavno je predsjednik Srpskog građanskog vijeća iz Tuzle rekao da Srbi koji se vrate u taj grad ponovo odlaze jer ne mogu da riješe pitanje statusa u Penzionom fondu u FBiH bez obzira na to što su u pravu. Znači, neko organizovano ne želi da preuzme obaveze - poručio je Dodik.

Odgovarajući na pitanje novinara o problemima u Fondu PIO RS, Dodik je rekao da to nije sporno i da treba imati u vidu da RS svoje stanovnike ne želi da ostavi na cjedilu.

Odluka o raspodjeli novca od indirektnih poreza usvojena je 2008. godine, a Republici Srpskoj pripada nešto više od 32 odsto prikupljenog PDV-a.

Novac se dijeli na osnovu krajnje potrošnje, odnosno na osnovu toga gdje je plaćen PDV. Sudeći prema izvještaju UIO, RS je u pojedinim mjesecima prošle godine povećala krajnju potrošnju čak i do tri odsto, što je i dovelo do toga da joj sada pripada znatno više novca od prikupljenog PDV-a, prenijele su agencije.

Prijedlog

Odjeljenje za makroekonomske analize Upravnog odbora UIO izradilo je prijedlog odluke na osnovu koje bi RS trebalo da dobije više novca nego što joj je prošle godine prebačeno sa jedinstvenog računa na kojem se prikuplja novac od PDV-a.
Prijedlog će se uskoro naći pred članovima UO UIO, ali zbog usporenog procesa formiranja vlasti na nivou FBiH i BiH još je neizvjesno kada će biti donesena odluka o tome, javile su agencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana