Za­vršen ste­čaj u Ča­ja­vec elek­tro­me­ha­nici

Milka Milunović
Za­vršen ste­čaj u Ča­ja­vec elek­tro­me­ha­nici

BANjA LU­KA - Posljednjom di­obom pri­ho­da os­tva­re­nih pro­da­jom imo­vi­ne “Ča­ja­vec elek­tro­me­ha­ni­ka”, po­sli­je tri go­di­ne za­vršen je ste­čaj u ovom pre­du­ze­ću.

Ku­pac pre­du­ze­ća Slo­bo­dan Đur­čić ko­ji je na li­ci­ta­ci­ji održa­noj u apri­lu 2007. go­di­ne u Osno­vnom su­du u Banjoj Lu­ci, pla­tio 3,5 mi­li­ona KM za ne­po­kre­tnos­ti fa­bri­ke, izja­vio je da je pu­nu ci­je­nu pla­tio u za­kon­skom ro­ku i da je osno­vao no­vo pre­du­ze­će pod na­zi­vom “No­va elek­tro­me­ha­ni­ka”.

In­for­ma­ci­ju o is­pla­ti po­vje­ri­la­ca pot­vrdio je di­re­ktor biv­še i sa­dašnje “Elek­tro­me­ha­ni­ke” Če­do Vu­čić.

- Is­pla­će­no je oko 50 od­sto oba­ve­za pre­ma ra­dni­ci­ma i os­ta­lim po­vje­ri­oci­ma ko­ji­ma je fir­ma du­go­va­la 13.633.737 ma­ra­ka. Vi­še od 300 ra­dni­ka “Elek­tro­me­ha­ni­ke”, ko­ji su u ste­ča­ju os­ta­li bez po­sla uvršće­no je u pro­gram So­ci­jal­nog zbrinjavanja ra­dni­ka i njima je na taj na­čin obe­zbi­je­đe­no po­ve­zi­vanje ra­dnog sta­ža - re­kao je Vu­čić.

On sma­tra da je ku­pac ispo­što­vao sve oba­ve­ze iz zaklju­čka o pro­da­ji i da je ste­čaj u “Elek­tro­me­ha­ni­ci” us­pje­šno za­vršen.

- U skla­du sa pla­nom re­or­ga­ni­za­ci­je u ste­ča­ju, pri­li­kom ku­po­vi­ne fa­bri­ke i odlu­kom Skup­šti­ne po­vje­ri­la­ca, pre­uzeo sam oba­ve­zu održa­vanja proi­zvodnje i za­pošljavanja 125 biv­ših ra­dni­ka ne­ka­dašnjeg pre­du­ze­ća “Ča­ja­vec elek­tro­me­ha­ni­ka”. Ove oba­ve­ze is­ti­ču u apri­lu 2009. go­di­ne - re­kao je Đur­čić.

Na­gla­sio je da no­voo­sno­va­na fir­ma “No­va elek­tro­me­ha­ni­ka” ne­ma ni­ka­kve ve­ze sa sta­rim pre­du­ze­ćem što isključu­je oba­ve­zu pla­ćanja bi­lo ka­kvih du­go­va pre­ma ra­dni­ci­ma i dru­gim  po­vje­ri­oci­ma.

Is­ta­kao je da je za­do­voljan or­ga­ni­za­ci­jom proi­zvodnje, na­po­minjući da ra­dni­ci “No­ve elek­tro­me­ha­ni­ke” ima­ju re­do­vne pla­te i upla­ću­ju im se do­pri­no­si za pen­zij­sko i in­va­lid­sko osi­gu­ranje.

Del­ta trejd

Ste­čaj u “Elek­tro­me­ha­ni­ci” otvo­ren je 17. fe­bru­ara 2005. go­di­ne i po­če­tna vri­je­dnost fa­bri­ke bi­la je 21.725.000 KM. U ju­lu 2006. go­di­ne pro­da­ta je za 4,8 mi­li­ona KM vla­sni­ku fir­me “Del­ta trejd” Mla­đi No­va­ko­vi­ću, ali po­što on u za­kon­skom ro­ku ni­je upla­tio no­vac, po­no­vo je ra­spi­sa­na li­ci­ta­ci­ja.  

Đur­čić je re­kao da je “Del­ta trej­du” dao rok do 1. sep­tem­bra da se ise­li iz kan­ce­la­ri­je ko­ju su ko­ris­ti­li u ne­ka­dašnjoj “Elek­tro­me­ha­ni­ci”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana