Završen remont opreme u HE Bočac

Tanja Milaković
Završen remont opreme u HE Bočac

BANjA LUKA - Remont agregata i opreme u Hidroektrani "Bočac" u Mrkonjić Gradu završen je prije nekoliko dana i ona poslije dva mjeseca ponovo radi punim kapacitetom.

Rekao je ovo juče povodim obilježavanja "Dana otvorenih vrata" i prijema za saradnike rukovodilac "Bočca" Mladenko Đaković. On je kazao da je ovogodišnji remont bio zahtjevniji i obimniji nego proteklih godina, ali to nije uticalo na nivo vode u akumulaciji, niti su to osjetili krajnji korisnici električne energije u domaćinstvima.

- Ugrađena je nova oprema tamo gdje je to bilo potrebno, prekontrolisani su dijelovi mašina koji rade pod vodom, te je obavljena revizija dalekovodnih polja, a popravljeni su i sklopni aparati - rekao je Đaković.

Kapaciteti elektrane, kaže Đaković, iznose dva puta po 55 megavata, a godišnja proizvodnja 273 miliona kilovat-časova električne energije.

Direktor Zavisnog preduzeća "Hidroelektrane Bočac" Nedeljko Kesić istakao je da je u prvoj polovini ove godine hidroelektrana ostarila dobit 2.990.000, dok je lani dobit iznosila 4.664.000 maraka.

- S obzirom na to da su hidropotencijali u Srpskoj iskorišćeni samo oko 30 odsto, naša namjera je da na slivu rijeke Vrbas izgradimo HE "Bočac 2" na našem bazenu i HE u Krupi. Ranije su rađeni predračuni koji su pokazali da bi izgradnju HE u Krupi na Vrbasu bilo potrebno oko 170 miliona evra - rekao je Kesić.

Podsjetio je da ranije podijeljene koncesije za izgradnju mini-HE još uvijek nisu rezultirale ni studijama izvodljivosti, a kamoli izgradnjom kapitalnih objekata.

- S obzirom na to da ova regija ima velike potrebe za strujom, realizacija tih projekata je neophodna - rekao je Kesić.

Remont

Mladenko Đaković je podsjetio je remont HE "Bočac" započeo 24. avgusta.

- Remont se radi u avgustu, septembru i oktobru jer je tada dotok vode najmanji. Sa ovim dotokom vode radi jedna mašina, dok se druga remontuje. Dok jedan agregat radi punim kapacitetom iskoristi se 110 kubika vode u sekundi - rekao je Đaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana