Završen nacrt ugovora za firmu -Gas promet-

Marina Čigoja
Završen nacrt ugovora za firmu -Gas promet-

BANjA LUKA - Nacrt ugovora o pravnom statusu preduzeća "Gas promet" u kojem je "Srbijagas" jedan od najvećih akcionara je gotov i predat Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS.

Rekao je to "Glasu Srpske" direktor preduzeća "Gas promet" iz Pala Milomir Draganić i dodao da bi ugovor mogao uskoro da bude potpisan ako ne bude nikakvih primjedbi na njegov nacrt.

- "Južni tok" je jedini realni magistralni međunarodni gasovod i Srpska će se sigurno oslanjati na njega. Mi smo i do sada govorili i sve svoje projekte smo usmjeravali u tom pravcu - istakao je Draganić.

Ponovio je da izgradnja gasovoda u RS neće početi prije polovine iduće godine.

U Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS istakli su da je za sada prikupljena dokumentacija koja će biti podloga za izradu odgovarajućeg ugovora, koji je u pripremi.

Pomoćnik ministra industrije, energetike i rudarstva Dragana Kalabić kaže da će gasifikacija  Republike Srpske, kao i BiH, zavisiti od realizacije projekata "Južni tok" ili nekog drugog projekta.

- Veoma je važno da su, kroz utvrđivanje potreba Srbije za gasom, prilikom potpisivanja sporazuma o izgradnji gasovoda "Južni tok" između direktora gasnih kompanija Srbije, Bugarske, Grčke, Italije i "Gasproma", uzete u obzir potrebe Republike Srpske, ali i BiH, u količinama od oko 1,2 milijarde kubnih metara gasa godišnje - istakla je Kalabićeva.

Što se tiče rješavanja imovinsko-pravnih odnosa između "Srbijagasa" i "Gas prometa", kaže Kalabićeva, za sada se može reći da je, uz saglasnost obje vlade, potpisan Memorandum o razumijevanju kojim je definisan princip rješavanja imovinsko-pravnih odnosa tako što će 60 odsto, od 65 odsto akcija u svojini Akcijskog fonda RS u "Gas prometu", biti preneseno na "Srbijagas".

- Ostalo je još mnogo otvorenih detalja, naročito onih tehničkih, o kojima je u ovom trenutku teško govoriti, a kojima bi se bliže definisala mogućnost izgradnje kraka "Južnog toka" prema Republici Srpskoj i BiH, o čemu će se više znati nakon što se uradi studija izvodljivosti - naglasila je Kalabićeva.

"Srbijagas" i "Gasprom"

Generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović i predsjednik Upravnog odbora "Gasproma" Aleksej Miler potpisali su u utorak u Beogradu ugovor o formiranju zajedničkog preduzeća za skladište gasa "Banatski dvor" i aneks ugovora o gasovodu "Južni tok". Ovo preduzeće trebalo bi da bude registrovano u sljedećih 30 dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana