Zatvoreno 5.600 radnji u Srpskoj

Tanja Šikanjić
Zatvoreno 5.600 radnji u Srpskoj

BANjALUKA - U Republici Srpskoj je u prošloj godini zatvoreno 5.600 zanatskih, trgovinskih i ugostiteljskih radnji, dok je u istom periodu otvoreno 3.400 novih.

Ovo je juče rečeno na skupštini Zanatsko-preduzetničke komore RS, gdje je konstatovano da je prošle godine broj zanatsko-preduzetničkih radnji bio manji za 2.200 u odnosu na 2009. godinu.

Direktor Zanatsko-preduzetničke komore RS Jovica Bratić istakao je da je na pogoršanje stanja u ovoj oblasti najviše uticala kriza, kao i brojne administrativne barijere i nelojalna konkurencija.

- Sa resornim ministarstvom namjeravamo da riješimo problem u zakonskoj regulativi, jer postoji mnogo neusaglašenih zakona, što nanosi veliku štetu poslovanju zanatlija i trgovaca - rekao je Bratić i dodao da će od nadležnih institucija zahtijevati da razmotre stanje u oblasti zanatstva i preduzetništva, da bi bila spriječena njihova dalja erozija.

On je dodao da su predstavnici Zanatsko-preduzetničke komore odlučni da stanu u kraj nelojalnoj konkurenciji, odnosno obavljanju zanatskih poslova kod kuće.

- Taj problem moramo sistematski da suzbijamo, jer se mnoge zanatske radnje, poslije nekoliko mjeseci poslovanja zatvaraju, ali zanatski poslovi nastavljaju da se obavljaju kod kuće - istakao je Bratić i dodao da problem u toj oblasti predstavlja i pad interesovanja za obrazovanje za zanatsko-trgovinske poslove.

Predsjednik Upravnog odbora Zanatsko-preduzetničke komore RS Dušan Kudra je istakao da Vlada RS treba da stvori povoljniji ambijent za rad zanatsko-preduzetničke djelatnosti, jer su uslovi veoma teški, od plaćanja doprinosa do plaćanja struje po industrijskim tarifama.

Pomoćnik ministra industrije, energetike i rudarstva Milan Cvijić je podsjetio da je Vlada RS za oživljavanje Zanatsko-preduzetničke komore RS u protekle dvije godine izdvojila ukupno 110.000 KM.

- Tokom ove godine u tu svrhu biće izdvojeno 50.000 KM. Trenutno radimo na izradi novog zakona o zanatsko-preduzetničkoj djelatnosti, kojim će biti stvorene pretpostavke za unapređenje ove oblasti - rekao je Cvijić i dodao da je u ovom sektoru prošle godine poslovalo 28.000 radnji, koje su zapošljavale 48.000 radnika.

Zatvaranje radnji

Preduzetnik Almir Hasanagić iz Prijedora je takođe ukazao na nepovoljan ambijent za poslovanje zanatske i ugostiteljske djelatnosti, te dodao da je prinuđen da zatvori ugostiteljsku radnju zbog uvećanja troškova poslovanja.

- Mi kao privredni subjekti plaćamo struju, telefon i komunalije po industrijskim tarifama. Dugovanja se gomilaju, pišu se zatezne kamate i mi samo tonemo u bezizlaznu situaciju - rekao je Hasanagić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana