Zatvaraju radnje zbog lošeg poslovanja

Marina Čigoja
Zatvaraju radnje zbog lošeg poslovanja

BANjA LUKA - Posljedice globalne privredne krize počeli su da osjećaju i vlasnici malih i srednjih preduzeća u RS koji su, zbog pada kupovne moći građana i nerentabilnog načina poslovanja, primorani da zatvaraju radnje.

Od jula do početka oktobra u Banjoj Luci sa radom su prestale 92 radnje, od toga su 82 samostalne radnje i deset zakupaca tezgi.

- U istom periodu izdali smo 65 novih prijava - rekao je portparol Administrativne službe grada Banja Luka Milenko Šajić.

U Bijeljini su od 1. oktobra do 19. novembra trajno zatvorene ukupno 63 samostalne radnje, dok su 43 zatvorene privremeno, do godinu dana.

- Od toga je 35 stalnih i 17 privremenih odjava trgovinskih radnji, a ostalo su ugostiteljski objekti i zanatske radnje. Istovremeno, izdata su 34 odobrenja za rad - istakla je šef Odsjeka za privredu u Odjeljenju za privredu i poljoprivredu opštine Bijeljina Tatjana Vujić.

U posljednja dva mjeseca u Trebinju su zatvorene 23 samostalne preduzetničke radnje, dok je otvoreno osam radnji.

- Najviše se zatvaraju trgovačke radnje - rekli su u opštini Trebinje.

Na području opštine Prijedor, u posljednja tri mjeseca, vlasnici su zatvorili 158 privatnih radnji, a otvoreno je oko 60 novih.

Direktor Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća RS Nikola Vukmirović kaže da će globalna kriza sigurno imati uticaj na mala i srednja preduzeća, kao uostalom i na cijelu privredu.

- Već je došlo do zatvaranja pojedinih radnji, prije svih trgovačkih, ugostiteljskih i zanatskih. Međutim, u cjelini gledano, mislim da će kriza imati manje uticaja na privredu u BiH nego na razvijene zemlje, jer ona nije toliko uključena u glavne finansijske i tržišne tokove i najviše će se ti potresi osjetiti u otpuštanju radnika, smanjenju proizvodnje u razvijenim zemljama - rekao je Vukmirović

On je dodao da će ekonomska kriza dovesti do određenog usporavanja, ali kaže, ne i do potpunog pada malih i srednjih preduzeća.

I u Udruženju ekonomista SWOT ističu da će kriza i na ova preduzeća imati negativan uticaj.

- Naša preduzeća nisu toliko izvozno orijentisana osim drvoprerađivačke industrije ili metalskog sektora, tako da na njih kriza neće mnogo uticati, ali ona preduzeća koja su izvoznici vjerovatno će biti pogođena. Poslovanje će sigurno biti otežano, ali smatramo da kriza ovdje neće imati tako veliki uticaj kao što je u zemljama EU - rekao je izvršni direktor ovog udruženja Saša Grabovac.

Prilika

Vukmirović je naglasio da bi ipak, u sadašnjoj situaciji, neke proizvodne djelatnosti kojima se bave srednja preduzeća mogle dobiti šansu da se razviju.

- U proizvodnji namještaja, mašina i hrane veliki proizvođači bi mogli da biti pogođeni i smanjiti svoju proizvodnju i to bi mogla biti šansa za naša mala i srednja preduzeća da iskoriste taj diskontinuitet ili krizu velikih stranih sistema koji su naše tržište preplavili svojom robom, i da određene robe na našem tržištu, koje su do sad uvožene supstituišu svojim proizvodima, ali i da se pojave u izvozu - kazao je Vukmirović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana