Zatvara se sve više malih radnji

Snežana Tasić
Zatvara se sve više malih radnji

PRIJEDOR - Na području prijedorske opštine u posljednja tri mjeseca 158 vlasnika privatnih radnji odjavilo je djelatnost, a u istom periodu registrovano je 69 novih radnji.

Ovo je potvrdio načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti opštine Prijedor Boro Vojvodić.

- Od ukupnog broja,  135  privrednika trajno je odjavilo svoju djelatnost, a 23 privremeno - kazao je Vojvodić.

Naglasio je da je u trgovačkoj djelatnosti ukupno odjavljena  71 radnja, u ugostiteljstvu 33, u oblasti zanatstva 11, u ostalim oblastima 20.

U ovom odjeljenju kažu da ne znaju tačne razloge zbog kojih se sve više malih radnji zatvara.

- Uvođenje fiskalnih kasa samo je jedan od razloga za to, jer je već uvođenjem poreza na dodatu vrijednost znatan dio prihoda od ostvarenog prometa legalizovan, a  uvođenje fiskalnih kasa trebalo bi da sav promet robe stavi u legalne tokove - istakao je Vojvodić.

Dodao je i da smatra da je kod većeg broja odjavljenih taj promet  vjerovatno bio van legalnih kanala, kao i da je moguće da su radnje već  poslovale na granici rentabilnosti, pa je  pitanje da li će i koliko još biti takvih djelatnosti koje sa uvođenjem fiskalnih kasa neće moći da iz ostvarenih prihoda podmire rashode poslovanja.

- Jedan od razloga za odjavu je i dolazak megamarketa na ovo područje, jer male radnje ni ponudom, ni kvalitetom robe ni  cijenama ne mogu konkurisati velikim radnjama - kazao je Vojvodić.

Naglasio je da zabrinjava podatak da se odjavljivanjem djelatnosti na evidenciji prijedorske filijale Zavoda za zapošljavanje pojavilo stotinjak novih, nezaposlenih lica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana