Zašto Kinezi neće japanska kola?

Agencije
Zašto Kinezi neće japanska kola?

Tokio - Japanske automobilske kompanije, uslijed političkih tenzija, nisu iskoristile ekspanziju kineskog tržišta automobila.

U vrijeme krize na globalnom tržištu automobila, tražnja za vozilima u Kini nastavila je da jača i u posljednjih pet godina činila je trećinu ukupnog rasta automobilske industrije u svijetu, piše poslovni list Fajnenšl tajms.

Prošle godine, prosječna prodaja putničkih automobila i monovolumena u SAD i zapadnoj Evropi smanjena je za devet, odnosno 14 odsto u odnosu na pretkrizni nivo, dok je u Japanu bila na nivou iz 2007, navodi konsultantska kuća Aliks partners iz Šangaja, a prenosi Fajnenšl tajms.

Prodaja vozila u Kini je, sa druge strane, više nego udvostručena na 18,6 miliona automobila, čime je ta zemlja postala najveće svjetsko tržište vozila. Međutim, japanski proizvođači automobila su propustili da iskoriste takav razvoj događaja.

"Velika trojka" japanske automobilske industrije, Tojota, Honda i Nisan, zabilježila je pad udjela na kineskom tržištu sa više od jedne četvrtine na svega 15 odsto u prvoj polovini godine.

To je, donekle, opravdano, budući da su se japanske kompanije našle na udaru političkih tenzija između dvije najveće azijske ekonomije. Strasti su se uzburkale u Kini u septembru, nakon što je japanska vlada kupila sporna ostrva u Istočnom kineskom moru od njihovog privatnog vlasnika.

Japanske automobilske kompanije su kratko prekinule proizvodnju u Kini nakon napada demonstranata na njihova vozila i prodajne objekte.

"U startu smo ostali bez 50 odsto prodaje", rekao je ranije ovog mjeseca izvršni direktor Nisana Karlos Gosn. Njegova kompanija još uvijek nije povratila udio od 7,7 odsto na kineskom tržištu, koji je imala prije tenzija oko ostrva.

Prodaja Tojotinih vozila takođe je oštro pala, a ta kompanija bila je primorana da privremeno smanji proizvodnju u nekim fabrikama i za 60 odsto.

Lideri japanskih automobilskih kompanija priznaju da ih je ozbiljnost incidenta iznenadila, budući da ranije gopolitičke trzavice između dvije zemlje nisu ozbiljnije uticale na proizvodnju i prodaju.

"Najveći problem imaju dileri. Ako prodaja pada ili vam razbijaju prozore na radnjama svake tri ili četiri godine zbog nekog glupog političkog pitanja, pitate se da li treba da nastavite da radite", ocijenio je Ivo Nauman iz kompanije Aliks partners.

Tojota je 2008. držala 10 odsto kineskog tržišta i bila je druga najprodavanija inostrana marka automobila, nakon Folksvagena. Međutim, nakon izbijanja globalne finansijske krize, kompanija je zaustavila širenje u Kini.

Više od 100 proizvođača automobila posluje u Kini, uključujući sve velike međunarodne kompanije.

"Oni će povratiti tržišni udio. To su i dalje moćne kompanije, koje imaju odlična vozila", rekao je Nauman.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana