Zaštita domaćih firmi

Daliborka Sekulić
Zaštita domaćih firmi

BANjA LUKA - U cilju zaštite domaće privrede od uticaja svjetske ekonomske krize u postupku javnih nabavki prednost će imati domaće kompanije u odnosu na inostrane ponuđače.

Ova odluka donesena je nedavno na nivou BiH, a prednost domaćim kompanijama davaće se na taj način što će se prilikom obračuna cijena ponuda umanjiti cijene domaćih ponuda do deset odsto.

Ovakvu praksu primjenjuju mnoge razvijene zemlje, a ekonomisti ovo objašnjavaju činjenicom da ekonomska situacija kod nas ukazuje na to da je našoj privredi i poslovnom sektoru potrebna pomoć države.

- S obzirom na način na koji najrazvijenije zemlje štite domaće proizvođače i preduzeća, onda se ovakvo ponašanje i kod nas može opravdati. To je u trenutnim okolnostima normalno - kazao je profesor Ekonomskog fakulteta u Banjoj Luci Rajko Tomaš.

Ovo je, ističe on, u svakom slučaju određeni vid ograničavanja konkurencije i protekcionizam države, ali ako vodeće zemlje svijeta mogu uvesti veoma oštar protekcionizam, onda i ostali na to moraju da odgovore protekcionizmom.

- Inostrana konkurencija, ako niko ne štiti domaću proizvodnju, pogotovo u uslovima krize, može uništiti domaća preduzeća. Slijepa vjera u dobre principe liberalne trgovine, pod sadašnjim uslovima, može veoma skupo da se plati - rekao je Tomaš.

Povlašćen položaj u odnosu na inostrane ponuđače imaju domaće firme koje su registrovane i locirane u BiH. Ova preduzeća moraju imati najmanje polovinu robe ponuđene na tenderu porijeklom iz BiH, a ako se radi o uslugama, onda polovina zaposlenih moraju biti građani BiH.

Direktor Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Slobodan Marković smatra da će, ako se ova odluka dovoljno brzo sprovede u djelo, pomoći domaćim preduzećima u velikoj mjeri da bi opstale i očuvale svoje poslovanje i profit.

- Činjenica je da se kroz poslove javnih nabavki koje sprovode organi uprave u BiH nabavlja veoma malo proizvoda koji su zaista napravljeni u BiH - kazao je Marković.

Intervencije

Marković kaže da je državni intervencionizam u svijetu očigledan u slučaju ekonomske krize.

- Čak i zemlje koje predstavljaju kolijevku liberalizma u ekonomiji posegle su za ovim mjerama - kaže Marković i dodaje da se na taj način samo štite domaća radna mjesta, odnosno zaposleni u domaćim firmama, pa je intervencionizam čak i poželjan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana