Zastava proizvodi za svjetsko tržište

Glas Srpske
Zastava proizvodi za svjetsko tržište

BEOGRAD - Kragujevačka "Zastava" će, osim "fijat punta" proizvoditi i dva potpuno nova modela automobila, koji će biti namijenjeni izvozu na evropsko i američko tržište.

Rekao je ovo juče u Beogradu ministar ekonomije i regionalnog razvoja Srbije Mlađan Dinkić poslije potpisivanja Aneksa ugovora o zajedničkom ulaganju u kragujevačku kompaniju sa potpredsjednikom "Fijat grupe" Alfredo Altavilom, kojim "Zastava" postaje dio ove grupe, prenijele su agencije.

Iz torinske fabrike najavljeno je da bi dva nova modela "fijata", koji će se proizvoditi u Kragujevcu, mogla da budu iz linije "malih" automobila.

Fijat" će u modernizaciju fabrike, kako je najavljeno, uložiti ukupno 700 miliona evra.

Ministar Dinkić je kazao da je već dat nalog za prenos imovine "Zastave" u zajedničko preduzeće "Fijat automobili Srbija" i da bi do 29. decembra, trebalo da bude uplaćen dio osnivačkog uloga "Fijata" od oko 100 miliona evra.

Potpredsjednik "Fijat grupe" Alfredo Altavila ocijenio je da je predsjednik Srbije Boris Tadić odigrao važnu ulogu u ovom poslu.
Altavila je najavio da će polovina osnivačkog kapitala "Fijata" od 200 miliona evra biti uplaćena do kraja godine, a preostalih 100 miliona evra tokom 2010. godine.

Modeli

Sekretar u Ministarstvu ekonomije Nebojša Ćirić rekao je da će u "Zastavi" biti proizvedeno još 200.000 vozila, te da će dva nova modela biti iz B i C kategorije.

- Novi model B kategorije je u rangu automobila "punto", dok je, automobil C kategorije u rangu "škode oktavije" - kazao je Ćirić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana