Zastava elektro u rukama Korejaca

Glas Srpske
Zastava elektro u rukama Korejaca

RAČA - Južnokorejska firma "Jura" obavezala se da će u firmu "Zastava elektro" iz Rače investirati oko osam miliona evra i zaposliti hiljadu radnika, javile su agencije.

Rečeno je to juče nakon što su direktor "Zastave elektro" Sonja Veselinović i generalni direktor kompanije "Jura" Lukas Nam potpisali ugovor o kupoprodaji.

Ministar ekonomije Srbije Mlađan Dinkić kazao je da kompanija "Jura" za Raču znači isto što i "Fijat" za Kragujevac.

Dinkić je naglasio da će više od 90 odsto proizvodnje "Jure" biti namijenjeno izvozu, jer, oni rade za pogone "Hjundaija" i "Kije" u centralnoj Evropi. Dodao je da će za tri mjeseca biti renovirane hale fabrike iz Rače.

Direktor "Jure" rekao je da je ovo prva korejska firma koja će nešto proizvoditi u Srbiji, što ih, kako je rekao, čini posebno ponosnim.

Dinkić i Nam potpisali su i ugovor o dodjeli sredstava za novo zapošljavanje. Država će dati 4.500 evra po svakom novootvorenom radnom mjestu da bi organizovala proizvodnju.
Južnokorejska korporacija kupila je prošle sedmice na licitaciji fabriku "Zastava elektro" za gotovo tri miliona evra, pošto je prethodna privatizacija te račanske fabrike poništena poslije višemjesečnih štrajkova zbog nepoštovanja kupoprodajnog ugovora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana